Ny viden om høje kvinders risiko for brystkræft nyhed

Høje kvinder har større risiko for brystkræft end deres lavere medsøstre. Spørgsmålet er hvorfor. Ind til videre kan forskerne konkluderer, at det er uden betydning, om de høje kvinder har korte eller lange ben.

Kvinders risiko for brystkræft øges med 10 pct., for hver 5 cm de er højere end deres medsøstre. Det betyder, at en kvinde på 175 cm har 10 pct. større risiko for at udvikle brystkræft end en kvinde på 170 cm – alene på grund af hendes højde og uafhængigt af risikofaktorer så som længde af uddannelse.

Læs også: Høje kvinder har øget risiko for æggestokkræft.

Den samlede højde tæller

I undersøgelsen så forskerne bl.a. på, om det hovedsageligt er kvinder med lange ben, som har en øget risiko for at udvikle brystkræft. Det lidt utraditionelle undersøgelse skyldes, at benene især vokser i barndommen.

- Fordi benene især vokser før puberteten, ville en sammenhæng mellem lange ben og øget risiko for brystkræft pege i retning af, at det var påvirkninger i barndommen, der spillede ind. Både drenge og piger er gennem generationer blevet højere og højere. Kosten i barndommen har en betydning for denne udvikling og kunne også tænkes at påvirke risikoen for brystkræft, siger Lene Mellemkjær på Kræftems Bekæmpelses hjemmeside

Resultaterne fra denne del af undersøgelsen viser imidlertid, at risikoen er forøget for både benlængde og siddehøjde, og det tyder således på, at det er den samlede højde, som er afgørende for risikoen.

Læs også: Brystkræft ikke én sygdom, det er ti sygdomme.

Mere forskning på vej

Forskerne mangler altså mere viden for at komme nærmere på en forklaring på sammenhængen mellem højde og brystkræft. Og den forskning er måske på vej:

- Oplysninger om vækstforhold i barndommen vil muligvis kunne hjælpe os med at komme nærmere på en forklaring. Ved at kombinere oplysninger om højde i barndommen med oplysning om voksenhøjde kunne man forhåbentlig få nye oplysninger om sammenhængen, siger Lene Mellemkjær Til Kræftens Bekæmpelse