Nye faremærker - Undgå ulykker i hjemmet - 14-10-2015 nyhed

giftskader, kemikalierNyt initiativ fra Miljøstyrelsen skal hjælpe forbrugerne og reducere antallet af giftskader.

Nye faremærker - Undgå ulykker i hjemmet

Produkter som afløbsrens, kalkfjerner, opvasketabs, kølervæske og lampeolie kan indeholde stoffer, som f.eks. kan være farlige, hvis de sluges. Stofferne kan også ætse huden, give alvorlige øjenskader og udløse allergiske reaktioner.

I en undersøgelse foretaget af Miljøstyrelsen angiver 90% af forbrugerne, at de godt ved, at det er på etiketten, de finder information om eventuelle miljø- eller sundhedsfarer. Dog er der hele 40% af forbrugerne, der aldrig eller kun sjældent kigger på faremærkningen på husholdningsprodukter.

Manglende omtanke er skyld i mange uheld

Giftlinjen er en landsækkende telefonrådgivning, hvor alle kan få akut rådgivning i tilfælde af forgiftning og ætsningsskader mv. Her ved de alt om de typiske ulykker med kemikalier i hjemmet.

- Langt de fleste ulykker sker, fordi forældrene ikke læser faremærkningen på kemikalier og derfor undlader at sætte dem uden for mindre børns rækkevidde. Det gælder f.eks. for de små kapsler med farvestrålende og flydende vaskemiddel, som har givet alvorlige skader hos små børn, der har puttet dem i munden. Der er set mange ulykker med denne type produkter i andre EU-lande, hvor brugen af flydende vasketabs er udbredt, siger reservelæge, ph.d Caroline Curtz fra Giftlinjen.

- Når voksne kommer til skade med kemikalier er det oftest pga. manglende omtanke. Et eksempel er, når en person efter at have hældt afløbsrens i et tilstoppet afløb forsøger sig med svupperen og får sprøjtet afløbsrensen tilbage op igennem afløbet til ansigt og hænder, eller når VVS’eren siden kommer og skiller vandlåsen ad og får afløbsrens ud over sig, fortæller hun.

Hvis uheldet skulle være ude, så er det vigtigt, at du har produktets emballage eller etiket ved hånden, når du søger hjælp hos f.eks. Giftlinjen eller egen læge. Hæld derfor aldrig et produkt over i en anden beholder.

Lær en sikker håndbevægelse

Langt de fleste danskere ved godt, at de faremærkede produkter kan være skadelige for sundhed og miljø, men langt fra alle tjekker faremærkningen på etiketten, inden de skruer proppen af beholderen og går i gang med arbejdet. Derfor lancerer Miljøstyrelsen nu en ny kampagne, hvor skuespilleren Peter Mygind demonstrerer en ny sikker håndbevægelse.

- Der findes en masse gode råd, der handler om, hvordan vi undgår ulykker med kemikalier. Den nye kampagne vil kun have danskerne til at huske én ting – en bevægelse i håndleddet. Vend altid beholderen, og læs hvad der står om sikkerhed på etiketten. Her står hvad forbrugerne har brug for at vide, siger kontorchef Isabelle Navarro Vinten fra Miljøstyrelsen, der håber at rigtig mange vil gøre flittigt brug af den sikre håndbevægelse i landets butikker, køkkener, badeværelser og værksteder.

Se filmen med Peter Mygind og læs mere om de nye faremærker på www.nyefaremærker.dk

Faremærkerne har skiftet udseende

I EU skal farlige kemikalier mærkes med nye faremærker.

Tanken er, at de samme faremærker med tiden skal bruges over hele verden.

I stedet for en firkant med orange baggrund har mærkerne nu fået en rød ramme på højkant med hvid baggrund.

De fleste produkter har allerede fået ny faremærkning, men forbrugerne vil stadig kunne finde de gamle mærker på produkter frem til 1. juni 2017. Efter denne dato må produkter med gammel faremærkning ikke længere være i butikkerne, så forhandlerne skal enten sætte nye etiketter på produkterne eller trække dem tilbage fra markedet.

Udgivet på Sundhedsguiden.dk i samarbejde med Miljøstyrelsen.