hård træning giver mærkbar effekt
Efter tolv ugers træning kunne sklerosepatienterne gå 12 procent hurtigere og 15 procent længere, mens ganghastigheden på trapper var forbedret med 12 procent. Sidst kom patienterne hele 28 procent hurtigere op fra en stol efter træningsperioden.
- Den primære årsag er, at sklerosepatienterne er blevet 16 procent stærkere i benene i løbet af træningsperioden,« fortæller manden bag undersøgelsen, idrætsfysiolog Ulrik Dalgas fra Institut for idræt, på Aarhus Universitet til videnskab.dk.
Træning mindsker træthed
Træthed er et af de oftest forekommende symptomer blandt de ca. 9.000 danske sklerosepatienter. Et andet vigtigt fund i undersøgelsen er derfor, at sklerosepatienterne oplever mindre træthed i hverdagen efter en periode med hård træning.
- Vi ved, at mange sklerosepatienter døjer med træthed i hverdagen. Vores undersøgelse peger på, at hård træning er et effektivt middel i kampen mod træthed - og jo vel at mærke et ikke-farmakologisk middel,« fortæller Ulrik Dalgas. Undersøgelsen viste også en forbedring af den enkeltes humør og livskvalitet.
Fysioterapeuter bør styrketræne sklerosepatienter
De Århusianske forskere håber, at de danske fysioterapiklinikker vil tage forskningsresultaterne til sig.
- Mange sklerosepatienter går til fysioterapi, og får ikke anden træning, end det man modtager her. Det er derfor mit håb, at mange fysioterapiklinikker nu tør lave styrketræning med patienterne, og samtidig tør træne hårdere, end man har været vant til,« slutter Ulrik Dalgas.