Generel forvirring over sund kost og kosttilskud
Selvom årstiden burde gøre det nemmere for os at følge anbefalingen om 6 om dagen, så er det langt fra alle danskere, der dagligt får spist nok frugt (38 pct.) og grønt (44 pct.) eller fisk
(35 pct.) 1-2 gange ugentligt, svarende til Fødevarestyrelsens anbefalede 300 gram om ugen.
Danskerne er derimod europamestre i at tage kosttilskud - 51 pct. tager kosttilskud ugentligt. Størstedelen af os er dog generelt forvirret, når det gælder sund kost og kosttilskud. Over halvdelen af danskerne (54 pct.) er forvirrede og usikre på, hvad deres krop egentlig har brug for, og hvilke kosttilskud, der er gavnlige i forhold til deres kostvaner. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Kompas Kommunikation for Multi-tabs Complet.
Efterlyser vejledning
Danskerne er forvirrede og 4 ud af 10 (44 pct.) mangler viden om, hvilke fødevarer, de skal spise for at dække deres daglige behov for vitaminer og mineraler. To ud af tre danskere (63 pct.) efterspørger klare retningslinjer for, hvilke kosttilskud, de kan supplere kosten med.
Ernæringseksperten Per Brændgaard undrer sig over, at danskerne tilsyneladende ikke får en god nok vejledning om, hvordan de får dækket deres vitamin- og mineralbehov på en afbalanceret måde:
- Vejledning om kost og kosttilskud er i alt for stor udstrækning overladt til alternative kostvejledere, uden ordentlig uddannelse. Det fører til, at dem, der har brug for kosttilskud, ikke tager det - og at dem, der ikke har behov, forføres til at tage alt for meget. Der er behov for balance og klar, fordomsfri information på området’, mener Per Brændgaard, der er selvstændig ernæringsvejleder og cand.scient. i human ernæring.
Køber kosttilskud i blinde
En af årsagerne til danskernes uvidenhed kunne, ifølge undersøgelsen hænge sammen med de steder, vi vælger
at købe vores kosttilskud. Mange gør det nemlig i supermarkedet (32 pct.) eller på nettet (8 pct.). Kun hver tredje dansker (32 pct.) køber derimod deres kosttilskud på apoteket.
Dermed er det et fåtal, der får den professionelle vejledning, der kan være nødvendig for at finde rundt i det kost-kaos, mange oplever. Den manglende vejledning resulterer i at 4 ud af 10 (43 pct.) ligefrem er bange for at blive snydt, når de køber kosttilskud, ligesom mere end hver anden dansker (54 pct.) er forvirret omkring, hvilke kosttilskud, der er fup og hvilke, der reelt hjælper.
Ifølge ernæringsekspert Per Brændgaard bør flere danskere derfor søge professionel vejledning på apoteket, hvis de ønsker at tage kosttilskud:
- Alt for mange danskere køber kosttilskud i blinde, i stedet for at søge råd på apoteket, hvor uddannet personale kan give korrekt og personlig vejledning, der er tilpasset den enkeltes behov’, mener Per Brændgaard.
Vil ha’ alt-i-et-produkt
Undersøgelsen viser, at 4 ud af 10 (42 pct.) danskere dagligt spiser kosttilskud, men kun 26 pct. tager den vigtige fiskeolie, som vi heller ikke får nok af gennem kosten. Mere end hver anden dansker (55 pct.) er derfor interesseret i ét produkt, som indeholder både vitaminer, mineraler og fiskeolie - så de er sikre på, at de kan få dækket deres daglige behov, og ikke behøver at købe flere forskellige kosttilskud.