Stressede kvinder spiser mest smertestillende medicin
En forskergruppe på Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet og Det Farmaceutiske Fakultet ved Københavns Universitet har undersøgt, om stress udløser brug af håndkøbsmedicin mod smerter. Undersøgelsen viser, at blandt de 25-44 årige, havde havde 25,5 % brugt håndkøbsmedicin mod smerter inden for de seneste 14 dage, blandt kvinderne var det 37 %.
Undersøgelsen er lavet blandt de 25- 44 årige i det det er den befolkningsgruppe der har det højeste stressniveau og det højeste forbrug af håndkøbsmedicin mod smerter.
Sammenhængen mellem stress i hverdagen og smertestillende håndkøbsmedicin
Næsten alle voksne ved intuitivt, hvad stress er. Derfor kan man måle stress ved et meget enkelt spørgsmål, om man føler sig stresset. Figuren viser forbrug af smertestillende håndkøbsmedicin blandt personer med stress og uden stress.
Odds ratio er et relativ mål og skal forstås således, at værdier over 1 indikerer en øget forekomst og værdier under 1 indikerer en reduceret forekomst af brug af håndkøbsmedicin mod smerter sammenlignet med en reference gruppe dvs. personer der aldrig føler sig stressede. Risikoen er 1,38 for personer, der føler sig stressede nogle gange og 1,91 for personer, der ofte føler sig stressede. Således angiver en odds ratio på 1,91 en 91% større risiko af brug af smertestillende håndkøbsmedicin blandt personer, der ofte føler sig stresset, sammenlignet med personer, der aldrig føler sig stresset. Denne observation gælder både mænd og kvinder, højt- og lavtuddannede, gifte og ugifte, og voksne med og uden børn.