Smerter i ryg og led kan være gigt nyhed

Gigt er den mest udbredte kroniske sygdom i Danmark og omfatter ca. 200 diagnoser. Op mod 100.000 danskere lider af leddegigt og rygsøjlegigt, én tredjedel uden at vide det.

Gigt rammer også unge mellem 30 og 50 år

”Av og godmorgen!” Op mod 35.000 danskere i alle aldre vågner hver morgen med smerter i led eller ryg. Har man haft disse smerter i længere tid, så kan det være symptomer på gigt.

For i modsætning til hvad mange tror, så kan kvinder og mænd godt få leddegigt og rygsøjlegigt tidligt i livet:

”Det er ikke unormalt at få disse gigtformer, når man er mellem 30 og 50 år. Vi ser mange yngre kvinder og mænd, som i lang tid har haft smerter i led eller rygsøjle uden at vide, at de stærke smerter er kroppens advarsel om, at de har en gigtsygdom.

Men jo tidligere man opdager leddegigt og rygsøjlegigt og kommer i behandling, jo større er chancen for at undgå invaliditet,” forklarer speciallæge Berit Schiøttz-Christensen, formand for Dansk Reumatologisk Selskab, som sammen med Dansk Børnereumatologisk Selskab står bag den nye gigtkampagne.

Ny gigttest på nettet kan afsløre symptomer

Den nye gigtkampagne har til formål at få flere danskere med længerevarende led- og rygsmerter til at blive undersøgt for leddegigt og rygsøjlegigt så tidligt som muligt og gøre opmærksom på, at gigt rammer alle aldersgrupper – også børn.

Man vil møde kampagnen i form af en aktiv presseindsats, bannerannoncer, samt events på apoteker rundt i landet. Og så har gigtlægerne udviklet en online- gigttest , hvor man hurtigt og nemt kan se, om der er et umiddelbart behov for at opsøge egen læge.

”De typiske symptomer på leddegigt og rygsøjlegigt er, at man har ondt i ryg og led, når man vågner om morgenen og at fysisk aktivitet i løbet af dagen nedsætter smerterne. Dette er modsat slidgigt, som mange danskere lider under, hvor man får mere og mere ondt af dagens fysiske aktivitet,” siger Berit Schiøttz-Christensen.

Danskerne går rundt med smerter uden at søge læge

En ny undersøgelse, som gigtlægerne står bag, viser, at hele 31 pct. af danskerne har oplevet smerter i led og ryg om morgenen.

Hver fjerde har oplevet, at smerterne har varet i mere end en måned, og 51 pct. med længerevarende smerter er endnu ikke gået til læge for at få tjekket symptomerne.

Blandt de 18 til 44-årige har kun to ud af fem søgt læge på baggrund af symptomerne.

”Vores undersøgelse viser, at mange ikke reagerer på deres smerter, og det er måske fordi, de ikke ved, det kan være gigt. Undersøgelsen viser nemlig også, at kun 14 pct. af danskerne og kun ni pct. af mændene har hørt om fx rygsøjlegigt – på trods af at denne sygdom især rammer mænd,” siger Berit Schiøttz-Christensen.

Børn kan også få gigt

Børn har også risiko for at få gigt. Men 65 pct. af befolkningen har ifølge den nye undersøgelse ikke hørt om børnegigt.

”Vi vil meget gerne gøre opmærksom på, at børn også kan få gigt, så børns gigtsymptomer bliver opdaget så tidligt som muligt.

Har ens barn længerevarende smerter i arme, ben eller ryg, og har barnet svært ved at deltage i fysiske aktiviteter på lige fod med jævnaldrende, så kan det være tegn på gigt,” siger professor Troels Herlin, formand for Dansk Børnereumatologisk Selskab.

Man kan tage sit barn til lægen for at få det undersøgt, for at man kan se, om barnet har symptomer på børnegigt.

Prøv Sundhedsguidens egen test, hvor du kan se, om du har symptomer på rygsøjlegigt.