Tiden bevæger sig for langsomt for børn med ADHD nyhed

Børn med ADHD (Damp)kan virke støjende og uopdragende, men i virkeligheden har de problemer med deres tidsfornemmelse.

Tidsfornemmelse påvirker psykisk syge

Det der for os synes som et lille øjeblik, virker som en evighed for en person som lider af ADHD, siger Katya Rubia, Institute of Psychiatry at King's College til Newscientist.com. Hendes teams forskningsresultat er endnu et bevis på, hvor stor indflydelse vores tidsopfattelse har på en lang række psykiske sygdomme.

ADHD patienter mangler dopamin

ADHD rammer ca. 5 % af alle børn på verdensplan, de fleste er drenge. De fleste undersøgelser om ADHD, har fokuseret på patientens dårlige koncentrationsevne og impulsive opførsel. Men ADHD karakteriserer sig også ved mangel på dopamin, som er kendt for at påvirke vores tidsfornemmelse. Så Rubia og hendes kollegaer ville undersøge, om dét kan være grunden til børnenes problemer.

ADHD drenge havde dårlig tidsfornemmelse

Forskerne brugte MR scanning for at påvise, at de 12 drenge med ADHD havde mindre aktivitet i frontallappen, basal ganglia og i lillehjernen (cerebellum) –områder i hjernen, som er vigtige for vores tidsfornemmelse.
De 12 ADHD drenge klarede sig også dårligere en 12 ”normale” drenge, da de skulle vurdere hvor langt tid, de kunne se en cirkel på en skærm, før den forsvandt.

Drengene med ADHD fik efterfølgende præparatet methylphenidate, bedre kendt som Ritalin, som booster dopamin-niveauet og bruges til behandling af ADHD patienter. De 12 drenge med ADHD klarede sig nu lige så godt som de 12 drenge uden ADHD.

Hyperaktivitet er medicin for ADHD patienter

Rubia mener, at denne undersøgelse viser, at den manglende tidsfornemmelse er skyld i mange af de symptomer, som vi kender fra ADHD børn. Hvis der hele tiden sker noget nyt, og man udsætter kroppen for fare, så stiger dopamin-niveauet. Måske bliver ADHD børn hyperaktive, for at ”medicinere” sig selv med dopamin.