Depression kan udløse diabetes nyhed

Vilde hormoner påvirker risikoen for at udvikle både depression og diabetes hos hundredtusindvis af danskere. Ny dansk forskning viser, at depression øger risikoen for sukkersyge.

Depression og diabetes hænger sammen

Det ser ud til, at depression kan give symptomer, der ligner diabetes, og ny viden peger på, at mange patienter, der har én af diagnoserne, faktisk lider af både depression og diabetes, det mener Johnny Ottesen, professor i matematisk modellering på RUC's Institut for Natur, Systemer og Modeller, som har bearbejdet resultaterne af den nyeste biologiske forskning .

- Vores håb er, at vi med tiden kan bruge vores viden til at opdage depression tidligere ved at lede efter tendenser til sukkersyge, men vi er ikke i mål endnu,« understreger Johnny Ottesen.

Hormoner udløser sygdomme

Depression og sukkersyge er flettet ind i hinanden, fordi begge sygdomme reagerer på mængden af kroppens hormoner i blodet.
Forskerne vidste i forvejen, at depression er tæt knyttet til mængden af stresshormonet kortisol i blodet. Nu er de også blevet klar over, at kortisol påvirker andre hormoner som adrenalin og noradrenalin og på den måde skubber til insulinbalancen og kan skabe diabetes.

Samtidig har de fundet ud af, at hormonerne kan påvirke kroppen til at gøre sygdommene mere alvorlige.

Læger opdager kun én sygdom

For at gøre ondt værre, bliver kombinationen af depression og sukkersyge formentlig sjældent opdaget af læger, fortæller Johnny Ottesen:

- Ét af problemerne i denne sammenhæng er, at går du til lægen, så forfølger han ét sygdomsspor; det kunne være depression. Får du først den diagnose, stopper lægen typisk med at undersøge for andre sygdomme, så diabetes i kombination med depression bliver måske ikke diagnosticeret tidligt nok,« siger Johnny Ottesen og tilføjer

- Det kunne omvendt også være, at man opdager diabetes 2, men at der i virkeligheden ligger en depression bagved, som typisk ikke bliver diagnosticeret med det samme. Det er et interessant gråt område, hvor man nok ofte kun bliver halvt behandlet«.

Over 100.000 kan være ramt

Psykiatrifonden vurderer, at 150.000 danskere i dag er moderat eller svært depressive, og at hver tiende af os alle mindst én gang i livet bliver ramt af svær depression. Ifølge Johnny Ottesen er gruppen af folk, som er i risikogruppen for at blive ramt af kombinationen af depression og diabetes lige så stor.

- Risikogruppen omfatter også folk, som er lidt smådeprimerede, men måske ikke rigtigt vil søge læge, fordi de ikke lige har lyst. Det er nok en ret stor gruppe af intetanende mennesker, akkurat som man kender det med type 2-diabetes, hvor man mener, at lige så mange intetanende har sygdommen som den kvarte million, der er diagnosticeret,« vurderer Johnny Ottesen.