Solen helbreder hudkræft nyhed

En ny metode bruger lyset fra solen til at fjerne hudkræft, som rammer ca. 9.000 danskere hvert år. Metoden, der er afprøvet på Bispebjerg Hospital, giver patienten færre smerter under behandlingen, og gør behandlingen nemmere for sygehuset. Læs om PDT-behandling

Creme og lys kurerer hudkræft

Hudkræft og forstadier til hudkræft behandles mest effektivt med PDT-behandling, der kombinerer creme og belysning med rødt lys. En særlig creme smøres på huden, og efter tre timer belyses området med rødt lys. Det ødelægger cellerne, men gør også ondt. Nu har lægerne på Bispebjerg Hospital fundet ud af, at cremen kan kombineres med solens naturlige lys og stadig have samme gode effekt.

”Det er paradoksalt at forestille sig, at solen på denne måde er med til at helbrede hudkræft, som netop opstår pga. solens farlige stråler. Hudkræft er den mest udbredte form for kræft i Danmark. Hvert år rammes mindst 9.000 danskere, fordi vi er for dårlige til at undgå solen,” siger professor Hans Christian Wulf.

Som tidligere smøres Metvix-cremen på det område af huden, som viser tegn på hudkræft, men allerede efter en halv time begynder belysningen ved at patienten skal opholde sig udendørs. Efter to timer i dagslys har cremen dræbt de syge celler.

Mindre smerte og kortere ventetid

”Den nye metode er en stor fordel for patienterne, som undgår smerter under behandlingen. Samtidig er det meget nemmere for os at behandle patienterne, fordi de ikke skal tilbage på klinikken og have belyst det område, der er berørt. Derfor kan vi nå at behandle flere patienter,” fortæller professor Hans Christian Wulf fra Bispebjerg Hospital.

Behandling af hudkræft uden ar

Tidligere behandlede man ofte hudkræft med kirurgi eller frysning, men det laver ar og skader huden. Det er ofte et problem, da hudforandringerne ofte sker på steder, der udsættes for meget sol som fx ansigt, isse, ører, læber og håndrygge.

De videnskabelige studier på Bispebjerg Hospital om brug af dagslys ved PDT-behandling er publiceret i to artikler i British Journal of Dermatology.