Mors indhold af BPA kan påvirke fostret
BPA er et udbredt industrikemikalie, som mistænkes for at påvirke hormonerne. I undersøgelsen fik 250 gravide målt indholdet af BPA i deres urin. Omkring toårs-alderen blev børnenes adfærd observeret.
Undersøgelsen er den første, som antyder, at udsættelse for BPA i fostertilstanden kan påvirke adfærden hos mennesker. En effekt som tidligere kun er fundet i forsøg med dyr, som blev udsat for høje doser af stoffet.
ADHD kan skyldes Bisphenol A
Stadig flere børn og unge får stillet diagnosen ADHD- tidligere kaldet DAMP. Antallet af børn og unge i medicinsk behandling for ADHD, steg fra 2007 til 2008 med 40 procent
- Vi mener i dag, at fire ud af fem ADHD-tilfælde skyldes arvelige forhold, mens den sidste femtedel skal forklares med miljøfaktorer. I den sammenhæng er artiklen om BPA bestemt interessant, siger en af landets førende eksperter i ADHD, professor ved Århus Universitet Per Hove Thomsen til www.miljoeogsundhed.dk.
Han understreger, at den adfærd, man har observeret hos de to-årige i undersøgelsen, ikke er egentlig ADHD, men såkaldt "eksternaliserende" adfærd. En adfærd som muligvis kan føre til ADHD på et senere tidspunkt, men ikke behøver at gøre det.
- Derfor vil det være interessant at se en opfølgning på undersøgelsen om tre eller fem år, siger Per Hove Thomsen.
Sådan undgår du BPA
En række lande bl.a. Canada og Danmark har på det seneste taget skridt til at forbyde BPA i sutteflasker til børn. Stoffet har nemlig gennem længere tid været i søgelyset, fordi det mistænkes for at virke hormonforstyrrende.
Forbrugerne støder også på stoffet andre steder end i sutteflasker. For eksempel bruges stoffet til fremstilling af polycarbonatplast og i lakker, der anvendes for at få konserves til at slutte tæt.