Gigtmedicin har alvorlige bivirkninger nyhed

Mange gigtpatienter bruger dagligt medicin for at dæmpe smerterne. De mest udbredte gigtmidler – kaldet NSAID – medfører op mod 200 dødsfald om året på grund af bivirkninger som mavesår og blodpropper. Ifølge IRF (Institut for Rationel Farmakoterapi), under lægemiddelstyrelsen er paracetamol ofte lige så godt og har færre alvorlige bivirkninger

Gigtmedicin med alvorlige bivirkninger

Man har i mange år vidst, at smertestillende gigtmedicin som fx Ipren, Brufen og Bonyl - også kaldet NSAID - kan give mavesår og maveblødning. I dag ved man desuden, at denne type gigtmidler ved langvarig brug også medfører risiko for blodpropper og hjerteproblemer. Ifølge Gigtforeningen dør op mod 200 danskere hvert år af bivirkninger fra NSAID

Tag en Panodil i stedet for

NSAID - præparaterne, og er en anden og kraftigere type smertestillende middel end fx Panodil og Pinex. På Institut for Rationel Farmakoterapi under Lægemiddelstyrelsen mener man ikke at NSAID medicinen er bedre and almindelig paracetamol-præparater. De skriver bla.

- Ingen af NSAID-præparaterne rekommanderes uden forbehold, idet paracetamol ofte har en ligeværdig effekt og generelt har færre alvorlige bivirkninger. Ved anvendelse af et NSAID anbefales lavest mulige dosis og kortest mulige behandlingstid anbefales.

Gigtforeningen: Panodil er ikke altid nok.

Ifølge Direktøren for Gigtforeningen Lene Witte er man glad for at paracetamol kan erstatte NSAID, men understreger, at nogle gigtpatienter har så mange smerter at paracetamol præparater ikke er nok:

- Det er helt afgørende, at lægen drøfter brugen af smertestillende medicin med sine patienter og nøje overvejer, om der er nogen væsentlig grund til at ordinere NSAID i stedet for de mindre farlige.

Lene Witte anbefaler i øvrigt at gigtpatienter med smerter, i første omgang skal forsøge sig med træning, vægtreduktion og fornuftige sko inden man tyr til smertestillende præparater. Vælger man at tage noget smertestillende anbefaler hun, at man først taler med sin læge.

Andre muligheder for smertebehandling for gigt

Der findes ingen behandlingsmuligheder for gigtpatienter, andet end smertebehandling. En del gigtpatienter vælger at spise Glukosamin, som tidligere var et kosttilskud, men i dag er et lægemiddel. Der er fortsat ikke enighed omkring effekten af glukosamin.

Videnskabelige forsøg med elektriske impulser på slidgigtplagede områder viser, at man kan mindske smerter og gøre leddene mere smidige ved regelmæssig behandling. Læs mere om elektrisk impulsbehandling her