Bilos skader dna i fostre nyhed

Ny dansk forskning leverer verdens første bevis for, at børn får skader på deres dna, allerede mens de ligger i moderens mave. Alt tyder på, at synderen er luftforurening fra biler.

Gravide skal passe på luftforurening

Gravide kvinder er i forvejen ved at drukne i anbefalinger til, hvad de skal putte i munden, og nu bliver det kun værre: Kvinderne skal også nøje overveje, hvor de trækker vejret.
En dansk undersøgelse viser som den første i verden, at fostre efter al sandsynlighed tager skade af luftforurening fra trafikken. Skaderne sætter sig på arveanlægget i både moderen og hendes ufødte barn. De øger risikoen for kræft hos voksne og er under mistanke for at gøre det samme hos børn.

Dna-skaderne er særligt udtalte, når familien bor inden for en radius af 100 meter fra en befærdet vej. Sådan lyder den alarmerende melding fra et hold forskere fra Københavns Universitet.

-Meget tyder på, at kroniske sygdomme skyldes påvirkninger i fostertilstanden, og blandt andet derfor er det bekymrende, at vi finder de her dna-skader i nyfødte børn,« forklarer Marie Pedersen, som netop har afsluttet sin ph.d.-afhandling på Institut for Folkesundhedsvidenskabs Afdeling for Miljø og Sundhed.

Fostre meget sårbare

Ifølge Marie Pedersen er forurening især farlig, hvis et barn bliver udsat for de skadelige partikler under graviditeten, hvor de fleste organer bliver dannet.Fostre er i det hele taget sårbare, fordi de endnu ikke har udviklet et immunforsvar, er dårlige til at bekæmpe fremmede stoffer og formentlig også er dårlige end voksne til at reparere skader på dna, som definerer alle kroppens funktioner.

- Børn har meget længere tid til - og dermed større risiko for - at udvikle kræft end gamle, og en del af de her skader kan altså ikke repareres. Derfor er vigtigt at få fokus på problemet,« mener Marie Pedersen, som også er hovedforfatter til den videnskabelige artikel om resultaterne, der er offentliggjort i online-versionen af det ansete tidsskrift Environmental Research.

Undgå DNA skader

Du kan selv påvirke risikoen for, at du eller et foster i maven får dna-skader. Du kan f.eks.:

  • Lufte ud mod gården i stedet for mod vejen

  • Sove i et værelse væk fra vejen

  • Lad være med at løbe i trafikken i myldretiden

  • Løbe ved mindre trafik end ved meget, f.eks. hellere i Fælledparken i København end ved Søerne

  • Spise godt med vitaminer og spis i det hele taget sundt

  • Købe støvsuger med HEPA-filter, som holder støv og partikler inde i posen, så de ikke bliver blæst ud med luften

  • Bruge emhætte

  • Droppe rygningen