Gigttest viser antistoffer
Hjemmetesten er baseret på, at mennesker med leddegigt allerede tidligt i sygdomsforløbet har et særligt antistof kaldet Anti-CCP i blodet. Men det er ikke alle leddegigtpatienter, der har antistoffet, og omvendt kan man også have antistoffet i kroppen uden nogensinde at få leddegigt.
-Testen kan derfor give både falsk positivt og falsk negativt svar, og derfor vil vi gerne advare imod, at man bruger denne form for hjemmetest som et sikkert parameter for leddegigt. Leddegigt er en alvorlig og potentielt invaliderende sygdom, så det kan føre til både unødige bekymringer og falsk tryghed at få et forkert resultat, siger Gigtforeningens direktør, Lene Witte.
En gigttest kan ikke stå alene
”Antistoffet er blot ét af flere parametre, der indikerer, om du har leddegigt, så testen kan ikke stå alene. Vi anbefaler derfor folk at søge læge med det samme, hvis de har den mindste mistanke om leddegigt, for det er vigtigt at opdage sygdommen så tidligt som muligt,” siger Lene Witte og understreger: ”Det er afgørende, at firmaet gør opmærksom på, at et ”positivt” svar skal følges op med et lægebesøg, og at testen ikke har samme grad af sikkerhed som fx en graviditetstest.”
Firma ønsker hjemmetest ud i håndkøb
Hjemmetesten kan indtil videre kun anvendes af lægeklinikker og laboratorier, men firmaet arbejder på at få den på markedet i håndkøb. Det anslås, at ca. 1 procent af verdens voksne befolkning har sygdommen leddegigt, hvor kroppens immunforsvar vender sig mod kroppen og forårsager en smertefuld betændelse i leddene.