Mange unge bruger kosttilskud nyhed

Knap halvdelen af unge i alderen 11-24 år bruger kosttilskud. Men det er ofte ikke nødvendigt, da hovedparten får dækket deres behov for vitaminer og mineraler gennem kosten – med undtagelse af D-vitamin og for pigernes vedkommende jern. Det viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Unge mangler D-vitamin og jern

Hovedparten af de unge får dækket behovet for vitaminer og mineraler gennem kosten. Det gælder dog ikke D-vitamin og for pigernes vedkommende også jern. Mindre end 5% af de unge får den anbefalede mængde D-vitamin fra kosten, og mindre end 2% af de 15-24 årige piger får nok jern i forhold til anbefalingen.

Vitaminer og mineraler bør komme via kosten

En mindre gruppe af de 15-24 årige har desuden et lavt indtag af selen, vitamin E, vitamin A, thiamin, vitamin B6, riboflavin, C-vitamin og/eller folat fra kosten. For den gruppe er det relevant at spise mere brød, kartofler, frugt og grønt eller at tage et multivitamin-mineraltilskud.

- Behovet for vitaminer og mineraler bør først og fremmest dækkes gennem kosten. En varieret sund kost bidrager nemlig ikke blot med vitaminer og mineraler i passende mængder, men også med hele spektret af næringsstoffer inklusive andre virksomme stoffer, som også er vigtige for vores sundhed, siger videnskabelig assistent Maj-Britt Gille fra DTU Fødevareinstituttet.

- For hovedparten af de unge, der spiser fornuftigt og får dækket deres behov for næringsstoffer gennem kosten, er det ikke nødvendigt at bruge kosttilskud – med undtagelse af D-vitamin og jern. Ellers er der risiko for, at de unge får langt mere end den anbefalede mængde af flere vitaminer og mineraler, understreger Maj-Britt Gille.