Kronisk træthedssyndrom er invaliderende
Et svensk studie, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nutrition Journal, indikerer, at indtag af probiotiske mælkesyrebakterier kan forbedre tilstanden hos mennesker med CFS (Chronical Fatigue Syndrom), på dansk kendt som Kronisk Træthedssyndrom. Sygdommen karakteriseres ved ekstrem og vedvarende fysisk udmattelse, energiforladthed og nedsatte kognitive evner – ofte i en grad, der kan være invaliderende på linje med sclerose, leddegigt og andre kroniske lidelser.
Pilotstudie gav positive resultater
Sammenhængen mellem mave-tarm-systemet, immunsystemet og centralnervesystemet er efterhånden anerkendt. Derfor besluttede en svensk forskergruppe sig for at undersøge, om probiotiske mælkesyrebakterier – de såkaldt ”gode bakterier”, der kan hjælpe til at balancere mave-tarm-systemet – kan have en lindrende virkning på nogle af CFS-patienternes symptomer.
Undersøgelsen blev foretaget som et pilotstudie på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Her fulgte forskerne en gruppe på 15 patienter, som blev observeret gennem to uger, efterfulgt af en fire-ugers-periode, hvor patienterne dagligt indtog Cultura Dofilus, svarende til to gange 1 shot Cultura ProBio. Bagefter observerede forskerne patientgruppen i yderligere fire uger. Nogle af de positive resultater, som patienterne oplevede, mens de var i behandling, var styrkede kognitive evner som forbedret korttidshukommelse og øget koncentrationsevne.
Udfordring at finde den rette individuelle behandling
Professor Birgitta Evengård, der var forskningsleder på studiet, ser store muligheder i området og opfordrer til, at der forskes mere i sammenhængen mellem probiotika og Kronisk Træthedssyndrom. Hun understreger dog, at sygdomsbilledet er meget broget, og man derfor ikke kan konkludere, at alle CFS-patienter vil have gavn af at spise probiotiske mælkesyrebakterier.
”De fleste af patienterne i undersøgelsen fik det markant bedre efter at have spist probiotiske mælkesyrebakterier gennem fire uger, men enkelte fik det faktisk værre. Derfor bliver den helt store udfordring fremover at teste hver enkelt CFS-patient for at kunne tilrettelægge individuelle behandlingsforløb,” siger Birgitta Evengård, der til daglig er professor ved Afdelingen for Infektionssygdomme på Umeå Universitet.
”Men jeg synes bestemt, at det er værd for CFS-patienter at afprøve, om man kan mindske sine symptomer ved at spise produkter med probiotika. Jeg anbefaler, at man prøver det af i tre uger og stopper,
hvis man får det værre eller ikke ser nogen effekt,” slutter hun.
Det er endnu ikke kortlagt, hvorfor man udvikler CFS. Den mest sandsynlige årsag er en infektion forårsaget af forstyrrelser i tarmfloraen og immunsystemet.