Vi får for mange tomme kalorier
Sammensætningen af danskernes kost har udviklet sig i en positiv retning på en række områder, men der er fortsat et stykke vej, før kosten lever op til anbefalingerne om en sund og næringsrigtig sammensætning.
- Danskernes kostvaner er blevet bedre, da indholdet af vitaminer og mineraler generelt er øget i kosten. Men danskerne bør være mere kvalitetsbevidste og mere kritiske over for de "tomme kalorier", der kommer fra slik, sukker, alkohol og fedtstoffer, siger seniorrådgiver Agnes N. Pedersen fra DTU Fødevareinstituttet.
Plus med mere grønt, vand og fisk
Blandt de positive ændringer er, at både børn og voksne spiser mere frugt og grønt end tidligere. Danskerne drikker også mere postevand og mindre sukkersødede sodavand. De voksne spiser desuden lidt mere fisk. ændringerne er med til at øge kostens indhold af kostfibre, vitaminer og mineraler.
- Siden 1995 er kostens indhold af frugt og grønt faktisk steget markant, men stigningen er dog aftaget de senere år. Det er derfor vigtigt at få øget fokus på befolkningens indtag af grøntsager, siger forsker Sisse Fagt fra DTU Fødevareinstituttet.
- Det er også positivt, at de voksne er begyndt at spise lidt mere fisk. Men vi mangler at få børnene med på stigningen", tilføjer Sisse Fagt.
Minus med mere fedt og sukker
En negativ udvikling ses i form af et stigende indhold af fuldfed ost og slik samt et faldende indhold af kartofler i kosten.
De landsækkende kostundersøgelser i perioden 1995 til 2002 har ellers vist et fald i kostens indhold af fedt, men den positive udvikling er nu stagneret – oven i købet med en stigende tendens hos de voksne. Fedtet bidrager nu med 35% af energien i de voksnes kost, mens børnekosten indeholder 33% af energien fra fedt. Det skal holdes op mod en anbefaling på 30%.
Over halvdelen af børnene og knap en fjerdedel af de voksne spiser desuden mere sukker, end det er sundhedsmæssigt forsvarligt.
Nok vitaminer og mineraler – på nær D-vitamin
Danskernes indtag af vitaminer og mineraler er generelt tilfredsstillende. Det gælder især for vitaminerne A, riboflavin, niacin og B12 samt mineralerne calcium, fosfor og jod.
Derimod er D-vitaminindholdet generelt for lavt, og indholdet af jern er utilstrækkeligt for mange kvinder i den fødedygtige alder.