Vi finder os i ondt i halsen
Ifølge Statens Serum Institut går 1,2 millioner danskere hvert år til lægen med ondt i halsen, og mange af dem har halsbetændelse. En ny undersøgelse peger på, at danskerne i endnu højere grad går rundt med smerter og ubehag – og at de bider det i sig uden at gå til lægen. Mange vælger at vente og stiller selv diagnosen, selvom smerterne presser sig på, og hverdagen går i tomgang.
Der findes behandlingsmuligheder for "ondt i halsen"
En ny undersøgelse gennemført af analyseinstituttet Zapera viser, at danskerne er et udholdende folkefærd. Fire ud af fem (81%) af de adspurgte oplyser, de har haft ondt i halsen inden for de sidste to år, og størstedelen af dem (77%) havde moderate til stærke smerter med synkesmerter, forkølelse, hæshed og smerter i halsen. Alligevel er det kun hver 6. i undersøgelsen (15%), som er gået til lægen, sidst de havde ondt i halsen. Halvdelen valgte at se tiden an eller selv stille en diagnose uden at konsultere lægen, da de selv kender symptomerne og ved, hvad der skal til.
- Det er godt at tage ansvar for sit helbred og selv vurdere, om man har brug for lægens råd. Jeg oplever, at mine patienter har en god fornemmelse for, om det er alvorligt. Mange af dem har halsbetændelse eller akut ondt i halsen, og her er det bestemt relevant at søge læge,” konstaterer Thomas Aru, praktiserende læge ved Hellerup Sundhedscenter.
-Mange patienter er ikke klar over, at vi faktisk har flere gode, receptpligtige behandlingstilbud i dag – både til bakteriel og viral halsbetændelse. Så har man akut ondt i halsen, er det en god idé at søge læge for at få den bedste behandling,” fortsætter Thomas Aru.
Det kræver sin mand eller kvinde …
Hverdagen står ikke stille, når man er syg, og går man rundt med smerter i halsen, kan det være en udfordring ekstra i en ellers krævende dagligdag. Undersøgelsen peger da også på, at det kræver sin mand eller kvinde, da halvdelen af de adspurgte (51%) fortæller, at deres hverdag er lettere til meget problemfyldt, når de har ondt i halsen. Samtidig viser undersøgelsen, at en børnefamilie tilmed forventer at have fem fraværsdage årligt pga. ondt i halsen.
- Det overrasker mig egentligt lidt, at der er tale om så mange sygedage, selvom jeg godt kan
mærke, at særligt børnefamilierne ofte bliver lidt hårdere ramt end andre. Går man rundt med en presset dagligdag, er det bedst at gå til lægen eller på apoteket, for der er i dag rent faktisk noget, vi kan gøre for at lette danskernes hverdag og lindre smerterne,” siger Thomas Aru.
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov Zapera for Novartis Healthcare A/S.