Danskerne ikke på første plads
SIF har for nylig konkluderet, at der i mange år har været en markant fremgang i ældre danskeres levetid og i særlig grad levetid med godt helbred. Sammenlignet med de øvrige EU-lande ligger Danmark også højere end gennemsnittet i EU, men vi placerer os ikke på en førsteplads.
Vi lever kortere og knap så godt som vi troede
En 50-årig dansk mand kan forvente at leve i 28,3 år og blive 78,3 år, mens gennemsnittet i EU er 28,6 år. Ifølge undersøgelsen præsenteret i The Lancet fordeler restlevetiden sig på 23,6 gode leveår og 4,7 leveår med dårligt helbred. En dansk kvinde på 50 år kan forvente at leve i 31,9 år, og her er gennemsnittet i EU 33,5 år. Den danske kvinde har ifølge artiklen i The Lancet 24,1 gode leveår og 7,8 leveår med dårligt helbred. Gode leveår skal forstås som år, der leves uden langvarige begrænsninger i at udføre de sædvanlige daglige gøremål på grund af helbredsproblemer. Lancet artiklen konkluderer, at en 50-årig dansker kan forvente at have flere gode leveår end jævnaldrende i alle andre EU-lande, selvom danskerne har kortere levetid end mange andre europæiske befolkninger. Men Danmarks førsteplads er overvurderet.
SIF nedjusterer beregninger
SIF ( Statens Institut for Folkesundhed) har foretaget beregninger, som viser at forventet levetid med godt helbred er ca. tre år kortere for både mænd og kvinder i forhold til Lancet artiklens resultater for Danmark.
Undersøgelsen er ikke standadiseret
Beregningerne bag undersøgelsen i The Lancet stammer fra Levevilkårsundersøgelsen (Survey on Income and Living Conditions, EU-SILC), som er en standardiseret undersøgelse, der måler og sammenligner udviklingen i indkomst, fattigdom og livsbetingelser i alle EU-medlemslande. Årsagen til at det er problematisk at sammenligne med de andre lande er, at data er fremkommet på helt forskellig vis.
Lancet artiklen bygger på Levevilkårsundersøgelsen fra 2005. I Levevilkårsundersøgelsen i 2008 blev formuleringen af spørgsmålene og antallet af svarkategorier dog ændret, så det fremover vil give en mere korrekt sammenligning af landene.