Ekstra gen bekæmper kræft hos mennesker med Downs nyhed

En ekstra kopi af et gen på kromosom 21 kan muligvis forklare hvorfor man finder færre tilfælde af bryst- og lungekræft hos mennesker med Downs syndrom end blandt resten af befolkningen.

Kræftsvulster vokser langsomt

Mennesker med Downs syndrom har tre kopier af et gen på kromoson 21 i stedet for to. Et gen på kromosom 21 med navnet DSCR 1 er med til at kontrollere hvor meget en kræftsvulst vokser.

Forsøg på mus giver håb om kræftbehandling

Dr. Sandra Ryeom, Children’s Hospital i Boston har med sit team fremavlet mus med tre gener for at finde ud af om det ekstra kopi gav beskyttelse mod kræft.

Kræftsvulster i disse mus voksede 50 % langsommere end i raske mus. For at undersøge om det også gør sig gældende på mennesker, sprøjtede forskerne stamceller fra mennesker med og uden Downs syndrom ind i musene.

Forskere håber gen kan føre til kræftbehandling

Forskerne opdagede, at DSCR1 genet blokerer de informationer fra blodkar, som giver kræftcellerne mulighed for at vokse sig til store svulster.

- Netop nu fokuserer vi på at finde ud af, om DSCR1 genet kan bruges som en behandling mulighed for at forhindre at kræftsvulster vokser hos mennesker, som ikke har Downs syndrom, skriver Dr. Sandra Ryeom på the Garrett B. Smith Foundations hjemmeside, som er med til at finansiere forskningen

Læs artiklen i New Scientist