Forskere mener at oral sex forøger risiko for kræft i hoved og hals med 7 gange eller mere nyhed

Cirka 70% af kræft I hovedet og hals stammer fra menneskelig papilomavirus

hpv, humant papillomavirus, kræft, oral sex
Cirka 70% af kræft I hovedet og hals stammer fra menneskelig papilomavirus

Forskere mener at oral sex forøger risiko for kræft i hoved og hals med 7 gange eller mere

Forskningen viser en kraftig sammenhæng mellem humant papillomavirus (HPV), som kan spredes ved oral sex, og kræft i hoved og hals. Forskerne har fundet at HPV virus forøger risikoen med helt op til 7 gange og måske endda betydeligt mere.

Forskningen viser også at denne type virus kan opdages ved skylning af munden og vaccine kan også beskytte mod HPV.

Undersøgelsen omfatter næsten 97.000 personer delt over to undersøgelser.

Personerne afleverede før en mundskyl prøve som viste at de ikke havde HPV. Forskerne undersøgte derefter disse deltagere over næsten 4 år og konstaterede 132 tilfælde af kræft i hoved eller hals.

Til sammenligning fandt forskerne at personer med HPV i den oprindelige mundskyl havde en 22 gange højere sandsynlighed for at udvikle orofaryngeal kræft hvilket vil sige kræft i mundsvælget eller mundhulen.

HPV antages at være skyld i 70% af tilfældene af kræft i hoved og hals og er så udbredt at man antager at denne kræftform i 2020 vil have overhalet livmoderhalskræft - cervical kræft - som den hyppigste kræftform forårsaget af HPV. – (HPV 16)

Man har længe antaget at kræft i halsen har kunnet henføres til alkohol og rygning, men en kraftig forøgelse i antallet af nye tilfælde fik læger til at overveje andre sammenhænge og den nye undersøgelse er den første som viser klar evidens på sammenhæng mellem HPV 16 og udviklingen af disse kræftformer.

Undersøgelsen som er udført af forskere ved Albert Einstein College of Medicine i New York er publiceret online på sitet Jama Oncology.