Det er Øjvind Lidegaard, professor på Rigshospitalets Gynækologiske afdeling, som står bag undersøgelsen:
- Når det drejer sig om blodpropper, er plastret det farligste produkt, vi har på markedet. Derefter kommer de nye p-piller, det man kalder 3. eller 4. generation, der ligesom vaginalringen øger risikoen seks gange, siger Øjvind Lidegaard til DR Nyheder.
Læs også: Kvinde - kender du symptomerne på blodprop
Kvinder bør overveje at skifte prævention
I efteråret viste en undersøgelse, at visse p-piller også kunne forøge risikoen for blodpropper. Det fik mange af de godt 400.000 kvinder, der hver dag bruger p-piller, til at skifte - blandt andet til en p-ring.
- Men det er altså en rigtig dårlig idé, siger Øjvind Lidegaard, som anbefaler 2. generations p-piller . Han understreger, at det er op til kvinderne selv at beslutte hvilken prævention, de vil benytte, men at kvinder som vælge p-plaster eller p-ring skal vide, at der er en øget risiko for blodprop.
Stor undersøgelse af risiko ved p-plaster og p-ring
Øjvind Lidegaard og hans team har kigget på data fra alle ikke gravide danske kvinderi alderen 15-49 år i perioden 2001 til 2010.
Ingen af kvinderne havde tidligere haft blodpropper eller kræft , før studiet begyndte. I løbet af studiet registrerede forskerne 3.434 tilfælde af første-gangs blodpropper hos kvinderne. I undersøgelsen har forskerne taget højde for faktorer, som kan påvirke resultatet, f.eks. alder og uddannelses niveau.
Resultatet er offentliggjort i BMJ.com – se undersøgelsen her