P-plastre øger risikoen for blodpropper otte gange nyhed

P-ringen eller p-plastret beskytter godt imod uønsket graviditet. Men til gengæld har kvinderne, der bruger dem, op til otte gange større risiko for at få en blodprop, viser ny dansk forskning.

Det er Øjvind Lidegaard, professor på Rigshospitalets Gynækologiske afdeling, som står bag undersøgelsen:

- Når det drejer sig om blodpropper, er plastret det farligste produkt, vi har på markedet. Derefter kommer de nye p-piller, det man kalder 3. eller 4. generation, der ligesom vaginalringen øger risikoen seks gange, siger Øjvind Lidegaard til DR Nyheder.

Læs også: Kvinde - kender du symptomerne på blodprop

Kvinder bør overveje at skifte prævention

I efteråret viste en undersøgelse, at visse p-piller også kunne forøge risikoen for blodpropper. Det fik mange af de godt 400.000 kvinder, der hver dag bruger p-piller, til at skifte - blandt andet til en p-ring.

- Men det er altså en rigtig dårlig idé, siger Øjvind Lidegaard, som anbefaler 2. generations p-piller . Han understreger, at det er op til kvinderne selv at beslutte hvilken prævention, de vil benytte, men at kvinder som vælge p-plaster eller p-ring skal vide, at der er en øget risiko for blodprop.

Stor undersøgelse af risiko ved p-plaster og p-ring

Øjvind Lidegaard og hans team har kigget på data fra alle ikke gravide danske kvinderi alderen 15-49 år i perioden 2001 til 2010.

Ingen af kvinderne havde tidligere haft blodpropper eller kræft , før studiet begyndte. I løbet af studiet registrerede forskerne 3.434 tilfælde af første-gangs blodpropper hos kvinderne. I undersøgelsen har forskerne taget højde for faktorer, som kan påvirke resultatet, f.eks. alder og uddannelses niveau.

Resultatet er offentliggjort i BMJ.com – se undersøgelsen her