Patientsikkerheden skal styrkes i kommunerne nyhed

Sundhedsminister Astrid Krag og KL søsætter nyt projekt i samarbejde med Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Projektet hedder ’Patientsikker Kommune’ og skal nedbringe antallet af blandt andet fejlmedicineringer og faldulykker på kommunernes plejecentre. Direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed jubler.

Fejl skal reduceres på de danske plejehjem

Fru Olsen fik desværre dobbelt dosis medicin og Hr. Jensen har udviklet liggesår. Sådanne scenarier på landets plejehjem vil sundhedsminister Astrid Krag og Kommunernes Landsforening (KL) nu til livs. Derfor går de to parter nu ind i et samarbejde om projekt ’Patientsikker Kommune’.


Projektet er udviklet af Dansk Selskab for Patientsikkerhed og skal reducere fejlmedicinering, trygsår og faldskader – såkaldt utilsigtede hændelser – i landets kommuner

- Der sker rigtig mange utilsigtede hændelser ude i kommunerne. Vi er rigtig glade for projektet, for det er nødvendigt, siger Beth Lilja, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Læs også: Pårørende kan redde liv

Mere sikkerhed – mere sundhed

I 2011 blev der rapporteret 45.000 af disse hændelser i den kommunale sektor. 9 ud af 10 hændelser skete på ældreområdet. Beth Lilja ser først og fremmest projektet som en forbedring for patienterne, men også som en investering, der gerne skulle kunne betale sig, når plejepersonalet ikke skal bruge tid på at behandle trygsår eller faldskader.


- Når du ikke skader patienterne, så betyder det meget for patienterne og deres pårørende, men det handler også om at bruge ressourcerne på noget, som skaber meget mere mening, så vi får mest sundhed for vores ressourcer, siger Beth Lilja.

Projektet bygger blandt andet på erfaringer fra udlandet og det nuværende succesprojekt ’Patientsikkert Sygehus’, hvor mængden af fejl og uheld blev kraftigt reduceret på danske sygehuse. I ’Patientsikker Kommune’ er det primært plejehjemmene, der er i fokus.

Læs også: Fakta om patientsikkerhed

- ’Patientsikkert Sygehus’, som har fokus på sygehusområdet, viser, at en fokuseret indsats rummer et stort potentiale i forhold til at styrke patientsikkerheden. De erfaringer skal vi føre videre ud i kommunerne, siger sundhedsminister Astrid Krag i en pressemeddelelse.

Fem prøve-kommuner

Sundhedsministeriet har foreløbigt støttet ’Patientsikker Kommune’ med tre millioner kroner. Projektet skal løbe i en prøveperiode fra 2013 til 2016. Direktøren i Dansk Selskab for Patientsikkerhed skal nu til at finde de fem kommuner, som skal deltage i pilotprojektet i de tre år.

- Kommunerne er ikke udvalgt endnu, men vi tror, det giver mest mening, at de er geografisk spredt. Men vi skal først og fremmest tro på, at der er potentiale i kommunen og en ambitiøs ledelse, siger Beth Lilja.

Hun satser på, at der kun går få år, inden ’Patientsikker Kommune’ er ude i alle landets 98 kommuner.

- Vi håber, at det bliver et nationalt projekt, når vi har høstet de første erfaringer. I løbet af et par år ved vi, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer, og så håber jeg, at vi kan sprede det til langt flere kommuner, siger Beth Lilja.