Reduceret saltindtag redder liv nyhed

Ifølge en ny undersøgelse offentliggjort af BMJ Open, er dødeligheden grundet hjerte-karsygdomme, styrtdykket i England i det seneste årti. Forskere mener, at dette skyldes en markant reduktion i befolkningens gennemsnitlige saltindtag. Der forskes nu nærmere i sammenhængen mellem saltindtag og hjertesygdomme.

Reduceret saltindtag redder liv

Mellem 2003 og 2011 er det gennemsnitlige saltindtag faldet med 15% i England, og dødsfald, som følge af hjertesygdomme og slagtilfælde, er faldet med omkring 40%. Disse imponerende fald synes at tegne et overbevisende billede af sammenhængen mellem saltindtag og forekomsten af hjerte-karsygdomme. Dog er der debat om, i hvilket omfang salt i kosten bidrager til risikofaktorer for hjertesygdomme og slagtilfælde, såsom forhøjet blodtryk.

For nyligt rapporterede Medical News Today om en dansk undersøgelse, der konkludere at de nuværende anbefalinger, er overdrevene og urealistisk lave.

Denne undersøgelse fandt at 95 % af verdens befolkning allerede indtager den optimale mængde salt, som er mellem 2.645 mg og 4.945 mg natrium om dagen. Nedsættes grænsen for saltindtag til så lidt som 1.500 mg pr. dag, vil det have negative sundhedsmæssige konsekvenser for befolkningen.

Forfatteren af den danske artikel Dr. Niels Graudal fortalte endda Medical News Today, at han ”bestemt ikke ville støtte påstanden om, at mindre indtag af salt giver lavere blodtryk og derved reducerer dødeligheden, idet sådanne undersøgelser slet ikke eksistere endnu.

I midlertidigt viser et nyt studie, udgivet i BMJ Open, at saltholdig kost er kendt for at øge blodtrykket, som i sig selv er en stor risikofaktor for hjertekarsygdomme og slagtilfælde.

Professor Graham MacGregor fra Wolfson Institute of Preventive Medicine siger, at den danske undersøgelse, som er offentliggjort i American Journal of Hypertension, har flere metodiske fejl. Han siger at det er helt klart, at mindre salt redder liv. I samarbejde med læger og ernæringseksperter driver han en kampagnegruppe om salt og sundhed.

Vi har absolut intet næringsmæssigt behov for at spise salt og sukker.” siger professor MacGregor. ”Salt er en direkte årsag til forhøjet blodtryk, og øget dødelighed som følge heraf.