Læger skal hjælpe
Tilskud til rygestopmedicin, en opsang fra lægen og skyhøje cigaretpriser. Mulighederne skal være flere, når det gælder kampen mod rygning. I en ny undersøgelse foretaget af Kompas Kommunikation i samarbejde med Sundhedsguiden, erkender danske rygere selv, at nye tiltag er nødvendige, hvis det skal lykkedes at kvitte cigaretterne.
- Min læge har kun en enkelt gang spurgt ind til min rygning, og når mit helbred ellers er fint, så mangler den sidste afgørende motivation til rygestop, siger 65-årige Niels-Jørgen Pedersen.
Han har røget fast de seneste 45 år, men ønsker et slippe af med cigaretterne og blive røgfri. Han har forsøgt at stoppe flere gange, men er hver gang faldet i igen.
Læs også: Sådan kommer du i gang med rygestop
Succesraten tidobles
Niels-Jørgen Pedersen vil blandt andet gerne have mere hjælp fra hans læge til at kvitte smøgerne, og han er langt fra alene. Ifølge undersøgelsen, som Sundhedsguidens læsere har deltaget i, efterspørger 8 ud af 10 rygere lægens hjælp til at holde op med at ryge, og hver femte vil gerne have, at lægen spørger kritisk ind til deres rygning og opfordrer dem til at stoppe.
- På Sundhedsguiden kan vi se, at der er en stigning i trafikken på vores information om rygestop. Vi opfordrer vores læsere til at benytte sig af hjælpemidler, for eksempel lægemidler eller rygestopkurser, når de skal stoppe med at ryge. Det er ærgerligt, at lægerne, som har den direkte kontakt, ikke er bedre til at tale med deres patienter om rygestop, både fordi rygere efterlyser det, og fordi rygning har så stor negativ indflydelse på vores sundhed og livskvalitet, siger Trine Brøndsted, redaktør på Sundhedsguiden.
Hvis Danmark skal blive mere røgfri, er der ellers en god grund til, at lægerne engagerer sig noget mere.
- Et rygestop kræver en stor indsats af rygeren, og det er afgørende, at man får den rette hjælp hos sin læge, hvis man skal gøre sig håb om at forblive røgfri. Faktisk er det kun omkring 2-3 procent, der er røgfrie efter et år, hvis de forsøger at blive rygetrangen kvit ved hjælp af viljestyrke alene. Får rygeren derimod den optimale rådgivning og medicinske behandling tidobles succesraten til 20-30 procent, siger Vibeke Backer.
Læs også: Test dig selv - Er du ved at udvikle KOL?
Hun er astmaprofessor og overlæge på Lungemedicinsk Forskningsenhed på Bispebjerg Hospital og en af eksperterne bag den nye undersøgelse, der er lavet blandt knap 2.700 rygere og eksrygere.
Skal rammes på pengepungen
Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at tre ud af fire rygere ønsker at blive røgfrie, og i den nye undersøgelse svarer næsten 40 procent, at de ville stoppe med at ryge, hvis de blev tilbudt gratis rygestopmedicin.
Derudover tænker de i høj grad også med pengepungen, men det skal kunne mærkes. 7 ud af 10 siger, at de ville stoppe at ryge, hvis cigaretpriserne nåede op på 60 kroner eller mere. Hver sjette ryger er dog så afhængig af cigaretterne, at de ville være villige til at betale mere end 100 kroner for en pakke cigaretter.
Læs også: Test dig selv - Er du ved at udvikle KOL?