Rygning øger risiko for livmoderhalskræft nyhed

Det er ikke sikkert, at en HPV-infektion udvikler sig til livmoderhalskræft. Men hvis du ryger, har du 80 procent større risiko for, at HPV også fører til kræft i livmoderhalsen. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Rygning kan gøre forskellen

Der er mange gode grunde til at droppe nikotinstængerne og dermed gøre kroppen en tjeneste. Nu har forskere fra Kræftens Bekæmpelse fundet endnu en. Rygning kan være stærkt medvirkende til, at en infektion med HPV-virussen udvikler sig til livmoderhalskræft.

- Det er ikke alle, der har en HPV-infektion, som udvikler kræft. Vores forskning viser, at kvinder med en kronisk HPV-infektion øger deres risiko for at udvikle svære celleforandringer med 1,8 gange, hvis de samtidig ryger, siger ph.d. studerende Kirsten Egebjerg Jensen fra Kræftens Bekæmpelses forskningsenhed for Virus, Livsstil og Gener til cancer.dk.

Læs også: Vaccine mod livmoderhalskræft er også til voksne kvinder

Undersøgelsen viser, at det er kvinder, der ryger over 20 cigaretter per dag, der øger deres risiko for svære forstadier til livmoderhalskræft. Men hver cigaret tæller, og ikke-rygere har en lavere risiko end rygere uanset antallet af cigaretter.

Stærke resultater

Forskerne har baseret deres undersøgelse på en gruppe kvinder, der er fulgt siden 1991. De 11.000 kvinder i gruppen blev undersøgt to gange med to års mellemrum, og her havde 1353 kvinder en HPV infektion, og hos 312 af dem var infektionen kronisk.

Disse kvinder er siden fulgt, og forskerne har noteret hvor mange, der har udviklet forstadier til livmoderhalskræft samt undersøgt en række af deres livsstilsvaner – herunder rygevaner. Og netop denne fremgangsmåde gør resultaterne ekstra stærke, forklarer Kirsten Egebjerg Jensen.

- Tidligere undersøgelser er gået baglæns, og har spurgt kvinder med livmoderhalskræft om deres rygevaner. Ulempen ved den fremgangsmåde er, at man ikke kan fastslå cigaretternes præcise rolle. Sammenhængen kunne lige så godt skyldes, at rygning øger risikoen for overhovedet at få en HPV-infektion, eller måske for at den bliver kronisk, forklarer Kirsten Egebjerg Jensen.

Læs også: HPV-vaccination - hvordan og hvorfor

Ukendt sammenhæng

I undersøgelsen har forskerne taget højde for andre faktorer, som man formoder, kan spille ind ved udvikling af kræft. Det gælder bl.a. typen af HPV. Endnu kender forskerne dog ikke den præcise biologiske sammenhæng for, hvordan rygning spiller sammen med HPV infektionen.