Sådan kan du komme af med albuesmerter nyhed

Alle har sandsynligvis, efter et eller gentagne hurtige tunge løft af ensartet karakter oplevet at få kortvarige smerter i albuen/albuerne. Ofte aftager smerterne af sig selv, men i nogle tilfælde kommer albuesmerterne igen ved daglige gøremål. Det kan ske ved løft af bæreposer, madlavning mm. Smerterne bliver gradvist værre og udløses ved selv mindre aktivitet over tid. Dette kan resultere i, at man ikke kan gennemføre let belastende arbejde, uden at få smerter og søvnen kan blive afbrudt pga. af smerter.

Hvad er tennis- og golfalbuer

Den hyppigste albueskade er tennis- og golfalbue.

Tennis- og golfalbuer opstår, grundet muskelsenerne i underarmen overbelastet og hermed opstår der inflammation (en slags betændelsestilstand uden bakterier) i omtalte sener, hvilket udløser smerter ved brug af albuen.

Hvis smerterne er på ydersiden af albuen, kalder man det en tennisalbue. Er smerterne på indersiden af albuen, kaldes det en golfalbue. Begge to kan over længere tid give smerter ned i hænderne, med mulighed for nedsat kraft og føleforstyrrelser i hele underarmen.

Disse problemer kan komme ved enten intense og kortvarige overbelastninger såsom tungt løft, eller på arbejdet, i fitness eller i privaten. Men også længere tids vrid og ensidigt arbejde såsom klipning, kontorarbejde, havearbejde mm.

Arbejder man i kulde er der også høj risiko for at få disse problemer.

Hvordan håndteres skaden?

Når skaden er sket, tager man til lægen, hvor albuen undersøges. Oftest henviser lægen til fysioterapeut, hvor man bliver introduceret for øvelser, massage eller laserbehandling for albuen. Dette har som regel god effekt, men hvis det ikke hjælper, kan ens læge skrive en recept på smertestillende for at fjerne toppen af smerterne. I visse tilfælde kan man blive tilbudt at få en blokade, for at afhjælpe smerterne.

Kan overbelastningen skyldes andre ting?

Albueleddet består af tre knogler. Den sidste del af overarmsknoglen (Humerus) og den første del af de to underarmsknogler (Radius og Ulna). Disse knogler danner tilsammen to led.

Hvis et af de to led i albuen får et vrid, kan overarmsmusklen(triceps) blive svækket. Dette resulterer i at underarmsmusklerne (extensor carpi ulnaris og extensor carpi radialis) vil blive overbelastet, hvilket kan give smerter i albuen, underarmen og sovende fornemmelse i håndleddet. I enkelte tilfælde kan man få smerter op i skulderen ved rotation af skulderen.

Alt efter hvilket led der er svækket, bliver det enten tennis-eller golfalbue.

Hvis det er leddet på ydersiden som er svækkes, er det underarmsmusklen (extensor carbi radialis), som overbelastes og det kan resultere i en tennis albue. Er det ledet på indersiden af albuen som svækkes, er det underarmsmusklen (extensor carbi ulnaris) som overbelastes og det kan resultere i en golfalbue.

Så hvordan kommer man så af med tennis-eller golfalbue, når nu man har prøvet de andre former for behandling, med delvis eller ingen effekt?

For at få denne problematik løst, skal man justere ledet i en bestemt retning, så den svækkede muskel, aktiveres og de overbelastede muskler, kan begynde at slappe af. Man skal være obs. på at den genvundne aktivitet af en svækket muskel, kan give ømhed i musklen og følelsen af træthed, når musklen reaktiveres efter, at den efter lang tids pause ikke har været fysisk aktiv.

Behandlingen af et svækket led, skal gentages over nogle gange, før der tydelig ses en blivende effekt. Det er også altafgørende for den enkelte person, som får denne behandling, at ikke udsætte leddet, eller leddene for de stressfaktorer, som forårsagede problemet til at begynde med.

Hvis man har svært ved at undgå, at udsætte sit led for stressfaktorer grundet arbejde, fritidsinteresser mm. Så kan man købe en tennis/golfalbue armbånd, som kan mindske leddets risiko for at blive svækket, ved stress. Disse armbånd kan købes i alle former for sportsbutikker.

Man kan også få en håndskinne, som modvirker op og ned bøjning samt rotation af håndleddet. Denne håndskinne skal dog laves af en bandagist, der ud fra en afstøbning laver en håndskinne i et stift materiale. De præfabrikerede skinner man kan købe på apoteket, har i dette tilfælde ikke samme effekt.

Denne artikel er forfattet af fysioterapeut Søren Weis, der er indehaver af Weis’s Led & Smerteklinik i Vejle.

Hos Weis’s Led & Smerteklinik kan man få en gratis undersøgelse, for at finde ud af, hvilken behandling man skal have, for at blive hjulpet af med sine smerter, samt en pris for hvad denne behandling koster. Derved binder man sig ikke til noget.