Hvis man uden varsel bliver væk fra den aftalte genoptræning i Svendborg kommune, får man et brev, hvor der står, at genoptræningen er indstillet. Derefter er det op til borgeren at tage kontakt med kommunen og aftale en ny tid, hvis behandlingen skal i gang igen.
Flere borgere overholder genoptræningsaftalerne
Det har ifølge leder af træningsafdelingen i Svendborg kommune, Camille Larsson, haft den effekt, at borgerne er blevet bedre til at overholde deres aftaler, siger hun til Radioavisen.
- Vi stabler meget på benene, planlægger aftaler og forbereder os, så det er et stort spild af ressourcer, når folk ikke kommer til den aftalte tid, siger hun.
Sundhedsøkonom og professor, Kjeld Møller Pedersen, Syddansk Universitet, kalder det ”helt rimeligt” at stoppe behandlingen, når borgeren synes, at behandlingstilbuddet ikke er vigtigt nok til, at han vil møde op.
Læs også: Regler for genoptræning.
Sanktioner må ikke gå ud over svage patienter
Regionsformand Brian Errebo-Jensen, Danske Fysioterapeuter, ser heller ikke noget galt i fremgangsmåden, så længe kommunen sikrer, at svage patienter ikke kommer i klemme. Eksempelvis må det ikke gå ud over en ældre kvinde, der har fået en ny hofte og som måske ikke helt kan overskue beskeden fra kommunen.
Her er det vigtigt, at der er en tæt kontakt mellem genoptræningscentret og hjemmeplejen. For i sådanne tilfælde kan man ellers risikere at lade en svag patient i stikken, og det kommer i sidste ende til at koste flere penge for samfundet, siger han til Radioavisen.