Den selvforsynende pacemaker på vej nyhed

Forskere var egentlig ved at udvikle ubemandede fly, der skulle være selvforsynende. Nu har de udviklet en mini-generator, der bruger hjerteslag til at lave strøm til pacemakere. Med den nye opfindelse skal pacemakere ikke længere skiftes, fordi de bliver batteriløse.

Hjertet giver strøm til pacemaker

Pacemakere har hjulpet hjertepatienter i snart 50 år, men de har altid haft én stor ulempe – batteriet skal skiftes fra tid til anden. Nu er der håb for de mange tusinde danskere, som har indoperet en pacemaker. Amerikanske forskere har udviklet en mini-generator, der bruger energien fra hjerteslag til at lave strøm til pacemakeren.

I dag skal batterierne i pacemakere udskiftes ved åbne hjerteoperationer hvert femte til syvende år. De amerikanske forskere med M. Amin Karami i spidsen håber, at de mange operationer nu kan blive fortid.

- Mange af patienterne er børn, som skal leve med pacemakere i mange år. Du kan forestille dig, hvor mange operationer de kan undgå, hvis denne nye teknologi bliver implementeret, siger M. Amin Karami fra Department of Aerospace Engineering ved University of Michigan.

Han pointerer også, at teknologien vil spare penge og lægeressourcer.

Læs også: Pacemaker

Ti gange så meget elektricitet

Sammen med resten forskerteamet var han ved at udvikle ubemandede fly, som skulle kunne forsyne sig selv med strøm via vingernes vibrationer, da han opdagede, at den samme teknologi kunne bruges til at forsyne pacemakere med strøm.

Pacemakere bruger generelt meget lidt strøm, og M. Amin Karami testede prototypen af deres mini-generator på flere set af 100 simulerede hjerteslag med forskellige hjerterytmer. Mini-generatoren præsterede nøjagtig, som forskerne havde forventet. Den genererede ti gange så meget elektricitet end en moderne pacemakere skal bruge, og den er samtidig kun halvt så stor som de batterier, pacemakere bruger.

Kan bruges til andre hjerteapparater

Næste skridt for forskerne er at teste mini-generatoren med up-to-date-målinger af energien i hjerteslag, og de skulle gerne ligge klar inden for de næste fem måneder.

Læs også: Hjerte-kar-sygdomme - Nyttig viden


- Derefter skal en af de store producenter af medicinalapparater sige ’OK, vi vil gerne lave det her produkt’, siger David Inman, en af forskerne på projektet.

Han nævner samtidig muligheden for, at teknologien kan bruges til at generere strøm til andre indopererede hjerteapparater som for eksempel defibrillatorer.