Skæleksem rammer alle nyhed

Dette er sponsoreret indhold

Kløe og skællende hud… Det er noget vi allesammen, i et eller andet omfang, kender til. Som børn er vi særligt udsatte for at få lus i håret, og som voksne skaller vores hud af, når vi bliver forbrændte af solens varme stråler. Når vi klør os selv i håret, eller når vores hud skaller af, bliver vi meget selvbevidste, og denne selvbevidsthed kan nemt blive en psykisk belastning. Skæleksem er en udbredt eksemlidelse, og det skønnes, at op mod 30 procent af befolkningen oplever at have skæleksem, i kortere eller længere perioder. Skæleksem opstår ofte fra pubertetsalderen og frem, men spædbørn kan også få skæleksem. For nogle er skæleksem en almindelig hudlidelse, som påvirker dem i mindre grad, men for andre er sygdommen kronisk med svære symptomer.

Symptomer på skæleksem

Symptomer på skæleksem er kløe, skællende hud og ofte også rødme, i større eller mindre grad. Det er vigtigt at være opmærksom på, at skæleksem i nogle tilfælde kan forveksles med psoriasis, da de to hudlidelser deler nogle af de samme symptomer. Skæleksem opstår de steder på kroppen, hvor der er mange talgkirtler. Talgkirtler er små knopper, som dannes under huden, når huden bliver tilstoppet af døde hudceller, bakterier og fedt. Derfor opstår skæleksem typisk i hårbunden og i ansigtet, men kan også opstå andre steder, som for eksempel på brystet og i armhulerne. Ved skæleksem i hovedbunden skal man være opmærksom på symptomer som for eksempel hvide flager, der drysser fra hovedbunden, større fedtede skæl, som sidder fast i hårene og rødme i hårbunden. Enkelte oplever også hårtab i forbindelse med skæleksem i hårbunden, selvom dette er sjældent.

Slip af med din skæleksem

Skæleksem i hårbunden kan behandles med en svampedræbende hovedbundskur. En hovedbundskur virker mod kløe, irritation og skæl, men medvirker også til at bekæmpe en overvækst af gærsvamp i hovedbunden. Gærsvampen lever bedst i områder, hvor der er en stor produktion af talgkirtler. Lider man imidlertid af skæleksem andre steder på kroppen, kan man i stedet anvende en svampedræbende creme. Det er dog også muligt at forebygge og holde et udbrud af skæleksem i ansigtet nede, ved at holde en god hygiejne. Vask ansigtet hver aften inden sengetid, og efter sport, hvor du har svedt. Det er også væsentligt at tilegne sig en mild vaskerutine, hvor ansigtet vaskes med koldt vand og med en neutral sæbe. Kosten kan også spille en afgørende rolle, hvis du vil forebygge eller slippe af med din skæleksem. Det anbefales at spise sundt og varieret, og at holde sit indtag af sukker nede. Flere, der har lidt af skæleksem, har derudover oplevet positive resultater, ved at holde sig fra shampoo med sulfater i og ved at smøre hovedbunden ind i kokosolie fra tid til anden. Kokosolie kan hjælpe mod tørhed, mens oliens antibakterielle egenskaber kan bekæmpe gærsvamp. Der findes altså et hav af muligheder for at forebygge og for at bekæmpe skæleksem, og den første mulighed kunne være at overveje, hvilke produkter man putter i sit hår, på sin krop og hvad man spiser.