Læs også: 8 gode råd mod flåten
40.000 TBE-tilfælde
Han er professor og leder af projektet. Han erklærede mål med projektet er, at de sygdomme, som flåten smitter med – TBE og borrelia – i fremtiden skal være en mindre samfundsmæssig byrde. Det skal blandt andet ske igennem fælles vaccine-strategier og forbedring af de eksisterende vacciner.
Det er især Norge og Sverige, der har oplevet flere tilfælde af flåtens smitsomme sygdomme, mens tallene i Danmark er så lave, at det er svært at konkludere en stigning med sikkerhed. For hele OKS-regionen steg antallet TBE-tilfælde til over 40.000 i 2011, og Tomás Bergström regner med, at der har været et stort antal ikke-registrerede tilfælde.
TBE er skyld i et par dødsfald om året i OKS-regionen og behandles med antibiotika, men der findes ingen direkte kur imod sygdommen.
Læs også: Symptomer på TBE (skovflåt-båren hjernebetændelse)
Klimaforandringer og populære svamper har skylden
Stigningen i TBE-smitten skyldes klimaforandringerne, mener forskerne.
- Temperaturen er steget, vi har fået et mere fugtigt klima, der er sket en stigning af flåt-bærende dyr som rådyr, harer og markmus, og samtidig er antallat af rovdyr som ræven faldet. Derudover tilbringer vi mere tid ude i skovene – for eksempel med at plukke bær og svampe, siger Tomás Bergström.
Læs også: Disse sygdomme overfører flåten
Tidligere var det kun forår og sommer, hvor man skulle være ekstra opmærksom på flåten og tjekke kroppen for de små dyr, når man havde været en tur i skoven, men det varmere vejr har også gjort efteråret til en del af flåt-sæsonen.