Psykiatrifonden og Landskampagnen EN AF OS arbejder på, at det skal være lettere at leve med og komme sig efter en psykisk sygdom. Det skal bl.a. ske ved at fjerne den tavshed, tvivl og tabu, der er forbundet med psykisk sygdom.
Halv million danskere ramt af psykisk sygdom
Omkring en halv million danskere er lige nu ramt af en psykisk sygdom – og af dem har omkring 30.000 danskere diagnosen skizofreni. På samme måde som ved en fysisk sygdom kan psykisk sygdom også i mange tilfælde helbredes. Men det er der kun en forsvindende lille del af danskerne, som klar over. En ny undersøgelse foretaget af Epinion for Landskampagnen EN AF OS viser nemlig, at kun 21 procent af danskerne er klar over, at skizofreni kan helbredes, mens 44 procent er i tvivl og 35 procent ikke tror, at sygdommen kan helbredes.
Anne Lindhardt, formand for Psykiatrifonden, kommenterer undersøgelsen:
- Det er opsigtsvækkende, at så få danskere er klar over, at skizofreni kan helbredes. Lever man med skizofreni er man i forvejen ekstremt hårdt belastet – og skal man så oven i købet håndtere omgivelsernes uvidenhed og fordomme bliver det ekstra hårdt. I Psykiatrifonden arbejder vi derfor på at udbrede viden om psykisk sygdom – herunder skizofreni – så danskerne får et bedre grundlag for at håndtere psykisk sygdom. 60 procent af dem, der lider af skizofreni, lever faktisk et udmærket liv med deres sygdom.
Skitzofreni forbundet med tabu
Den store andel af danskere, som ikke ved, at skizofreni kan helbredes eller er i tvivl, vidner om, at der er brug for mere viden og oplysning om psykisk sygdom. Og netop om skizofreni, som er den psykisk sygdom, som flest danskere ifølge undersøgelsen mener, der er mest tabu forbundet med at få. 44 procent af danskerne placerer således skizofreni som nr. et, efterfulgt af borderline (33 procent) og manio-depressivitet (31 procent) som den næst- og tredjeværste psykisk sygdom selv at få.
- Psykisk sygdom er noget, folk har svært ved at forholde sig til. Men derudover så handler det også om, at vi ikke har været gode nok til at informere om psykisk sygdom. Og det gælder hele vejen rundt. Lige fra skoler til medier og offentlige myndigheder, siger Martin Lund, formand for EN AF OS-kampagnen.
Gode råd og værktøjer, når det kommer til psykisk sygdom
- Søg viden, så du kan skille fordom fra fakta.
- Vis tolerance og tålmodighed.
- Se personen – og lad diagnosen i baggrunden.
- Vis interesse og spørg, om personen har brug for hjælp.
- Vær dig selv i mødet, og indrøm hvis det er svært i situationen.