Ny type kræftbehandling
Mennesker er forskellige og det er kræft også. Ikke blot forskellig fra hvor i kroppen kræftsvulsten sidder, men samme type kræft er også forskellig rent genetisk. Sundhedsstyrelsen har nu godkendt den første type medicin, der angriber lungesvulster med en speciel genetisk sammensætning.
Denne form for behandling kaldes skræddersyet behandling, og ifølge flere eksperter bliver det er en af fremtidens helt store måder at behandle alvorlige sygdomme som blandt andet kræft og diabetes.
- Sundhedsstyrelsens godkendelse er en betydningsfuld milepæl for voksne lungekræftspatienter med fremskreden ikke småcellet lungekræft, siger Peter Meldgaard, der er overlæge på onkologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.
Læs også: Kræft bremset af kogte tomater
Direkte behandling
Lungekræft er i dag en af de mest almindelige typer kræft i Danmark, hvor 4.300 patienter årligt får stillet diagnosen. Ikke-småcellet lungekræft udgør 85 procent af denne gruppe.
- Tidligere behandlinger for kræft har typisk været cellegift, som virker på mange celler i kroppen, og på de normale. Nu giver vi patienterne behandlinger, som rammer kræftcellerne direkte. Det er en helt ny æra, vi står overfor, siger Peter Meldgaard.
Læs også: Rygestop øger chancen for at overleve lungekræft
- Der er desværre en for stor del af patienterne i kræftbehandling, som ikke vil have glæde af standardbehandling, for ligesom mennesker reagerer kræftsvulster forskelligt. Det vil være rart at kunne pille de patienter ud på forhånd, så man hurtigt kan komme i gang med en alternativ og skræddersyet behandling, har Jørgen H. Olsen, forskningschef i Kræftens Bekæmpelse, tidligere udtalt til Sundhedsguiden.
Det er medicinalvirksomheden Pfizer, der står bag den nye kræftmedicin, og virksomheden regner med, at mellem 40-50 nye patienter årligt vil kunne få gavn af den nye medicin.