Skolebørn vokser ikke fra at tisse i sengen
- Antallet af børn, der oplever natlig sengevædning, falder fra 30-35 pct. i femårsalderen til 6-10 pct. ved skolestart i de mindre klasser. Hvis børn tisser i sengen om natten, når de begynder i skole, er natlig sengevædning ikke længere en tilstand, der altid går over af sig selv, siger professor Søren Rittig fra børneafdelingen ved Aarhus Universitetshospital.
Ifølge en dansk undersøgelse fra YouGov og Ferring Lægemidler (2009) er forældre til børn med natlig sengevædning tilbøjelige til at slå problemet hen. I undersøgelsen siger 46 pct., at de ikke har talt med lægen om barnets natlige sengevædning. Forældrene vurderer, at det ikke er nødvendigt med lægehjælp (46 pct.) eller håber, at barnet vokser fra sit nattetisseri (59 pct.)
Læs også: Børn og inkontinens - symptomer og behandling
Søren Rittig er en af Danmarks førende eksperter i ufrivillig vandladning og opfordrer forældre til at søge læge, hvis barnet bliver ved med at tisse i sengen, når det fylder seks år.
Ny forskning fokuserer på årsagen til at børn tisser i sengen
Den nyeste forskning inden for natlig sengevædning hos børn har især kigget på årsagen. I den danske undersøgelse fra YouGov og Ferring Lægemidler mener 42 pct. af forældrene til børn med natlig sengevædning, at barnets natlige sengevædning skyldes en fysisk årsag. Hele 32 pct. mener, at barnets natlige sengevædning skyldes for meget væske inden sengetid.
- Ny forskning bekræfter, at natlig sengevædning ikke skyldes en psykisk årsag, men en fysisk årsag. Hos de fleste børn er årsagen for høj urinproduktion om natten eller for lille blære, og vores erfaringer viser, at det kun er omkring 15 pct. årligt, som vokser fra det. Hvis barnet tisser hver nat, er tallet endda betydeligt lavere. Det er derfor vigtigt, at forældre kontakter lægen og finder den rette behandling til barnet, siger Søren Rittig.
Sengevædere sover uroligt og ikke særligt dybt
I de senere år har der også været fokus på at finde ud af, hvorfor børn med natlig sengevædning ikke vågner, når de tisser i sengen.
- Tidligere var teorien, at børn med natlig sengevædning sover tungt, og derfor vågner de ikke, når de tisser i sengen. Nu viser ny forskning det modsatte, nemlig at børn med natlig sengevædning ofte sover meget let og er tæt på at vågne flere gange i løbet af natten. Det store spørgsmål er selvfølgelig, om det unormale søvnmønster påvirker barnets indlæring og koncentration i skolen, men disse studier findes ikke i dag. Vi hører dog ofte fra forældre til børn med natlig sengevædning, at deres karakterer stiger, når barnet er blevet tørt efter at have været i behandling, siger Søren Rittig.
Læs også: Børn der sover dårligt, klarer sig dårligere i skolen
Ved skolestart er forekomsten af natlig sengevædning hyppigere hos drenge end hos piger.
Fakta om natlig sengevædning |
|