Søvn er kroppens oplader nyhed

Dette er sponsoreret indhold

En telefon har et batteri, som skal oplades med jævne mellemrum. Hvis telefonen ikke bliver opladt, fungerer den ikke. Man kan sammenligne det lidt med os mennesker. Søvn fungerer som en oplader for vores krop og sind, og gør os klar til en ny dag. Det betyder også, at hvis ikke vi får den rette mængde søvn - så fungerer vi ikke optimalt. Det er essentielt for os mennesker, at vi sover godt om natten. Kroppen fungerer ikke optimalt uden søvn, og den anbefalede mængde søvn til et voksent menneske ligger mellem 7 og 8 timer. Desværre er der mange, der ikke prioriterer dette, og desværre er der også mange, der har svært ved at falde i søvn om aftenen. Det kan mærkes på krop og humør, når man vågner om morgenen og ikke er udhvilet. Søvnunderskud er med til at gøre os irritable og mindske vores energiniveau. Der findes heldigvis mange ting, man selv kan gøre for at prøve at ændre ens søvnrutiner. Få ændringer kan være med til at skabe en bedre søvn, som gør dig mere oplagt den efterfølgende dag. Alt om søvn og senge kan være svært at vide noget om, medmindre man er ekspert på området. Så hvis du er en af dem, der bøvler med søvnen om natten, så læs med her, og få nogle tips til, hvordan man kan ændre på dette.

En god seng

Når man skal sove, er den vigtigste faktor, at man har en seng at sove i. Vi bruger i gennemsnit 56 timer i sengen på en uge, så man kan hurtigt regne ud, at det skal være et behageligt sted at være. Det er vigtigt at have en seng, der støtter kroppen bedst muligt i alle de stillinger, vi sover i. Hvis man har en dårlig seng at sove i, vil man kunne fremme rygproblemer og hold i nakken. Når man skal købe en seng, er det vigtigt at gå til eksperterne, og få den rigtige vejledning omkring det, fremfor bare at købe den billigste model på markedet. Du skal huske at lægge dig i sengen, før du køber den, og gerne i flere stillinger så du bedre kan sikre dig, at du får en seng, der passer perfekt til dig. I forbindelse med dette, er det selvfølgelig også vigtigt at have en god hovedpude, som støtter nakken bedst muligt, samt en god dyne, der gør, at du har den rette temperatur i kroppen i løbet af natten. Det er altså en god idé at investere i en god seng, en god hovedpude og en god dyne, da det giver dig de bedste omstændigheder for at få en god nattesøvn.

Skær ned på koffein inden sengetid

De fleste starter dagen med en kop friskbrygget kaffe. Koffein sætter gang i systemet, og man føler sig lidt friskere. Derfor er det også vigtigt at undgå koffeinholdige drikke tæt på sengetid. Det kan nemlig være med til at påvirke kvaliteten af din søvn, da det virker opkvikkende. Hvis du er vant til at drikke meget kaffe i løbet af en dag, kan et alternativ være at købe koffeinfri kaffe, og dermed tvinge sig selv til at stille koffeinen på hylden efter et givent tidspunkt hver dag. Hvis du vænner din krop til at droppe koffeinen på det samme tidspunkt hver eneste dag, vil det også blive nemmere at vænne kroppen til at gå i seng på det samme tidspunkt hver dag. At gå i seng og stå op på cirka samme tidspunkt hver dag vil gavne din søvn, og gøre din krop vant til, hvornår den skal sove. Det vil vænne kroppen til at være træt i dette tidsrum, hvilket er en god måde, hvorpå man kan få et sundt søvnmønster.

Temperaturen i rummet

Der findes ikke noget så dejligt, som at putte sig ned under en dejlig varm dyne. Men faktisk er det vigtigt, at man ikke får det for varmt i nattens løb. Temperaturen i soveværelset er vigtig at huske, da det giver dig en bedre søvn at sove i et køligere soveværelse. Det kan derfor være en god idé at bruge noget tid på at lufte godt ud inden sengetid eller skrue ned for gulvvarmen, så man sikrer sig, at soveværelset når at blive køligt til natten.

Læs en god bog

Når man har svært ved at falde i søvn, har mange en tilbøjelighed til at gribe fat i telefonen og scrolle igennem de sociale medier. Men dette er ikke særlig godt for din søvn. Det blå lys fra skærmen vil være med til at snyde din hjerne til at tro den stadig skal være vågen, og dermed bliver det ikke nemmere at falde i søvn - tværtimod. Hvis du alligevel har problemer med at falde i søvn, når telefonen er lagt på hylden, er et forslag at læse en god bog. At læse en god bog i dæmpet belysning vil være med til at få din hjerne til at falde til ro, og dermed gøre det nemmere at falde i søvn efterfølgende. Derudover vil du forhåbentligt tænke på bogens indhold inden du falder i søvn, frem for andre negative og unødvendige bekymringer, da disse bekymringer også kan spille en stor rolle, når det kommer til søvnbesvær.