Drikker mindre, men vejer for meget og belaster ryggen
For nogle indikatorer afviger både SOSU-assistenter og pædagogmedhjælpere meget fra øvrige erhvervsaktive. I begge grupper er der færre, der overskrider Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse for indtagelse af alkohol og færre spiser usundt, mens flere er svært overvægtige, arbejder i bøjede og frovredne arbejdsstillinger og er udsat for tunge løft.
SOSU-assistenterne lever mest usundt
På nogle områder er der dog forskelle mellem de to grupper. F.eks. er er der flere storrygere, flere med diabetes blandt SOSU- assistenterne, til gengæld er der lidt flere svært overvægtige pædagomedhjælpere, som dog spiser mere frugt.
Figuren viser udvalgte resultater for kvindelige pædagogmedhjælpere og SOSU-assistenter, som udgør de to største faggrupper i FOA. Her ses forholdene for de to sektorer sammenlignet med øvrige erhvervsaktive kvinder. Hvis indekset er større end 1, er forekomsten højere i den pågældende gruppe end blandt øvrige erhvervsaktive kvinder, og hvis indekset er mindre end 1, er forekomsten lavere end blandt øvrige erhvervsaktive kvinder.
Kvindelige pædagogmedhjælpere og SOSU-assistenter sammenlignet med øvrige erhvervsaktive kvinder for udvalgte indikatorer relateret til sundhedsadfærd, specifikke sygdomme og lidelser samt arbejdsmiljø. 2010*;
Statens Institut for Folkesundhed, SDU har udarbejdet rapporten for fagforbundet Fag og Arbejde (FOA) på baggrund af data fra Den Nationale Sundhedsprofil 2010 og de seneste Sundheds- og sygelighedsundersøgelser (SUSY).
Læs hele artiklen på Statens Institut for Folkesundhed her
Se den fulde rapport på FOA's hjemmeside her