Forbedringen gælder for syv af opgørelsens otte kræftformer.
Flere kræfttyper har øget overlevelsestid
I perioden 1998 til 2009 ses, i varierende grad, stigende relativ 1-års-overlevelse for kræft i tyktarm, endetarm, bryst, lunge, prostata, æggestok og livmoder for både mænd og kvinder, mens livmoderhalskræft viser en uændret tendens i overlevelsen.
Screening af brystkræft og prostatakræft virker
Forbedringerne i 1-års-overlevelsen slår kun delvist igennem på 3- og 5-års-overlevelsen. For mænd ses der en forbedret 3 og 5 års overlevelse efter diagnoserne for hhv. tyktarmskræft, endetarmskræft og prostatakræft. For kvinder ses der en forbedring af 3- og 5 års overlevelsen efter brystkræft samt efter endetarmskræft, samt en forbedring af overlevelsen 5 år efter diagnosen tyktarmskræft.
For både mænd og kvinder er udviklingen i overlevelsen 3 og 5 år efter lungekræftdiagnosen uændret igennem opgørelsesperioden. For livmoderkræft og æggestokkræft er den forbedrede 1 års overlevelse umiddelbart heller ikke slået igennem på længere sigt, tvært imod syntes 5 års overlevelsen at være meget svagt faldende.
Udviklingen i overlevelse efter hhv. brystkræft og prostatakræft er i høj grad påvirket af øget screening og dermed tidligere diagnosticering.
Sundhedsstyrelsen har siden udarbejdelsen af Kræftplan II i 2005 fulgt sygehuspatienters overlevelse efter diagnose for otte hyppige kræftsygdomme. Opgørelsen foreligger nu frem til diagnoseårene 2009, 2007 og 2005 for henholdsvis 1-, 3- og 5-års overlevelsen. Den opdaterede opgørelse bekræfter tidligere opgørelsers posiive tendenser i kræftoverlevelsen.