Stadig flere patienter overlever kræft nyhed

Andelen af patienter, som overlever kræft, er stigende.Det er den glædelige nyhed i en ny opgørelse fra Sundhedsstyrelsen for den sygehusbaserede kræftoverlevelse. Især er den såkaldte 1 års overlevelse forbedret – det vil sige, at andelen af personer, som lever et år efter, at de har fået konstateret kræft, er stigende.

Forbedringen gælder for syv af opgørelsens otte kræftformer.

Flere kræfttyper har øget overlevelsestid

I perioden 1998 til 2009 ses, i varierende grad, stigende relativ 1-års-overlevelse for kræft i tyktarm, endetarm, bryst, lunge, prostata, æggestok og livmoder for både mænd og kvinder, mens livmoderhalskræft viser en uændret tendens i overlevelsen.

Screening af brystkræft og prostatakræft virker

Forbedringerne i 1-års-overlevelsen slår kun delvist igennem på 3- og 5-års-overlevelsen. For mænd ses der en forbedret 3 og 5 års overlevelse efter diagnoserne for hhv. tyktarmskræft, endetarmskræft og prostatakræft. For kvinder ses der en forbedring af 3- og 5 års overlevelsen efter brystkræft samt efter endetarmskræft, samt en forbedring af overlevelsen 5 år efter diagnosen tyktarmskræft.

For både mænd og kvinder er udviklingen i overlevelsen 3 og 5 år efter lungekræftdiagnosen uændret igennem opgørelsesperioden. For livmoderkræft og æggestokkræft er den forbedrede 1 års overlevelse umiddelbart heller ikke slået igennem på længere sigt, tvært imod syntes 5 års overlevelsen at være meget svagt faldende.

Udviklingen i overlevelse efter hhv. brystkræft og prostatakræft er i høj grad påvirket af øget screening og dermed tidligere diagnosticering.

Sundhedsstyrelsen har siden udarbejdelsen af Kræftplan II i 2005 fulgt sygehuspatienters overlevelse efter diagnose for otte hyppige kræftsygdomme. Opgørelsen foreligger nu frem til diagnoseårene 2009, 2007 og 2005 for henholdsvis 1-, 3- og 5-års overlevelsen. Den opdaterede opgørelse bekræfter tidligere opgørelsers posiive tendenser i kræftoverlevelsen.