Stigning i tilfælde af farlig diarré-sygdom nyhed

Sundhedsstyrelsen advarer om et muligt udbrud af den smitsomme og farlige coli-bakterie O157. Den kan give alvorlig diarré og nyresvigt. Statens Serum Institut anbefaler, at alle børn under syv år med diarré skal undersøges hos en læge.

Statens Serum Institut frygter udbrud af alvorlig diarré-sygdom

Siden midt i september har Statens Serum Institut konstateret en stigning i antallet af patienter med voldsom diarré og akut nyresvigt (HUS), der kan koste menneskeliv. Det er den farlige coli-bakterie kaldet O157, der er skyld i stigningen. Statens Serum Institutet vil dog ikke kalde det et sygdomsudbrud endnu.

- Men det er en usædvanlig situation, fordi tilfældene af HUS og bakterien er steget voldsomt. Vi har ikke kendskab til nogen dødsfald endnu, men der er patienter i dialyse, så det er meget alvorligt, siger Kåre Mølbak, overlæge og afdelingschef på Statens Serum Instituts epidemiologiske afdeling.

Læs også: Akut nyresvigt

Statens Serum Institut undersøger nu, om det drejer sig om et sygdomsudbrud, der eventuelt kan stamme fra en fælles smittekilde. Siden 15. september er der blevet registreret syv patienter med HUS, hvoraf fire har været smittet med O157. Samtidig er tre andre patienter i samme periode også blevet smittet med den farlige O157-bakterie. Normalt anmeldes der i Danmark mellem to og seks tilfælde af HUS hvert år.

- Vi leder med lys og lygte efter smittekilden. Vi går ud fra, at det er oksekød, for vi ved, at bakterien findes hos drøvtyggere. Indtil da opfordrer vi danskerne til at følge de almindelige råd ved madlavning som at gennemstege hakket oksekød og fjerkræ, vaske hænder og holde kød og grøntsager adskilt, siger Kåre Mølbak.


Symptomer på en infektion med O157-bakterien går fra fra kortvarig, ublodig diaré, over svær blodig diaré med voldsomme mavesmerter til alvorlige komplikationer som nyresvigt og dødsfald.

Læs også: Mave-tarm-infektion

Drop antibiotika

Statens Serum Institut understreger vigtigheden af, at folk med alvorlig diarré – især blodig diarré – bliver undersøgt hos lægen, for at få stillet en præcis diagnose. De anbefaler samtidig, at børn under 7 år med diarré-sygdom, og patienter med blodig diarré - uanset alder - bliver undersøgt for den farlige coli-bakterie.

Myndighederne fraråder, at patienter, der er smittet med den farlige coli-bakterie, bliver behandlet med antibiotika, da det kan øge risikoen for nyresvigt. Af samme grund bør patienter heller ikke bruge diarré-hæmmende produkter som Imodium og Imolope.