Tab dig fem kilo og halver risikoen for at få brystkræft nyhed

Selv små vægttab kan reducere risikoen for at udvikle brystkræft . En undersøgelse viser at overvægtige kvinder, som taber sig 5 procent af deres vægt, har op til 50 procent lavere risiko for at udvikle brystkræft.

En undersøgelse foretaget på Fred Hutchinson Cancer Research Centre i Seattle, viste at kvinder, når de får mindre fedt på kroppen reducerer niveauert af homoner , som man ved trigger kræft.

Vægttab gav fald i hormonniveauerne

I undersøgelsen testede forskerne 439 overvægtige ( BMI 25+) eller fede ( BMI 30+) kvinder i alderen 50 – 75 år. Kvinderne blev indelt i 4 grupper.

En gruppe skulle tabe sig ved hjælp af kostændringer og motion, en anden gruppe kun gennem kostændringer, den tredje gruppe skulle tabe sig ved hjælp af motion alene og den fjerde gruppe skulle ikke ændre deres livsstil.

Kvinderne fik også målt deres niveau af visse typer af østrogen og testosteron homoner, som er kendt for at øge risikoen for kræft. Alle kvinder, som tabte sig havde et fald i homonniveauet på mellem 10 – 20 procent.

Læs også: Brystkræft er ikke én men ti sygdomme

Vægttab gennem kost og motion giver bedst resultat

Dr. Anne Mcterman, som ledede forskningsgruppen, har udregnet, at selv hvis en overvægtig kvinde blot taber 5 procent af sin vægt, vil risikoen for at udvikle den mest normale form for brystkræft være reduceret med mellem 25 og 50 procent.

- Det er størrelsen på vægttabet, som er nøglen til hvor stort et fald man har i sit hormonniveau, siger Dr Anne Mcterman til The daily mail og fortsætter

- Den største forskel fandt vi hos de kvinder, som tabte sig gennem diæt og motion, motion alene gav ikke den store forskel i vægt og oestrogen niveau. Jeg vil anbefale kvinder at tabe sig gennem kostomlægning og motion, fordi det på længere sig holder vægten ned og dermed østrogen niveauet nede.

Forskerne understreger at fordelen ved vægttab gælder for brystkræft typer, som er ”østrogen modtagelige ” – hvilket de er i 70 procent af tilfældende.

Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskiftet Journal of Clinical Oncology

Læs artiklen her