Tabu: Kløe og ubehag i skeden (skedesvamp) nyhed

Denne artikel er sponsoreret af Australian Bodycare.

Det klør, er ubehageligt og kan være svært at tale om. Men over halvdelen af alle kvinder døjer med svamp i skeden på et tidspunkt i livet. Det er en af de mest udbredte infektioner i befolkningen.

Hvad kan du gøre?

Ikke alle har gener af svamp i skeden, og nogen har større gener end andre.

Normalt behandles enkeltstående tilfælde af skedesvamp med håndkøbsmedicin til lokalbehandling. Det fåes i form af cremer og/eller stikpiller.

Hvad er symptomerne?

De mest almindelig symptomer er klør, udflåd, rødligt udslæt og smerter eller ømhed ved samleje eller vandladning.

  • Kløe og svie: En følelse af tørhed i slimhinderne kan ofte føre til at det klør og svier. F.eks. ved vandladning.
  • Udslæt: Ved skedeindgangen kan der være udslæt af rødlig karakter.
  • Smerter og ømhed: Ved samleje vil nogen opleve smerter og efterfølgende ømhed.
  • Udflåd: Udflåd er ofte tykr, klumpet og hvidt, men lugter ikke. Flere sammenligner det med hytteost.

Hvordan opstår det?

Infektionen skyldes gærsvampen Candida alibicans. Alle kvinder har en naturlig forekomst af mælkesyrebakterier i skeden som forhindrer svampen i at vokse. Men flere faktorer kan gøre at bakteriebalancen bliver påvirket, og dermed udsættes for svampeangreb.

Det anses ikke for en kønssygdom, og smitter normalt ikke. Kvinden kan smitte manden, men ikke omvendt.

Det er ikke farligt - heller ikke selvom det sker flere gange, men det kan være meget ubehagligt.

Det mest almindelig årsager til udvikling af skedevamp er penicillin og antibiotika, men der er flere ting der kan fremprovokere svampevækst.

1: Penicillin og antibiotika

Det kan fjerne de normale mælkesyrebakterier i skeden, og give gunstige forhold for gærsvampen.

2: Graviditet

Hormonforhøjelser i graviditeten kan ændre slimhinderne og immunsystemet undertrykkes.

3: Sukkersyge

Sukkersygepatienter har forhøjet mængder af sukker i blodet. Noget af dette sukker oplagres i skedens slimhinde, så der herved dannes fødegrundlag, så en svampeinfektion har lettere ved at få fodfæste.

4. Behandling med andre præparater

Behandling med prednisolon eller andre præparater, der svækker kroppens immunforsvar, kan også bidrage til gærsvampens vækst.

5. Overdreven hygiejne

Vask flere gange dagligt er ikke godt for miljøet i intimområdet. Specielt ikke hvis der bruges sæbe. Det nedbryder hudens naturlige barrierer, og forskyder syrebalancen.

6. Menstruation

I slutningen af menstruationscyklus er hormonniveauet højere end i begyndelsen, derfor er der nogen, som har tendens til at få svamp umiddelbart efter. Årsagen til, at svamp optræder relativt ofte efter menstruation, er, at menstruationsblodet er basisk og forstyrer syrebalancen.

7. Trusseindlæg

Brug af trusseindlæg gør, at underlivet bliver endnu mere indelukket og fugtigt, så en svamp let kan finde grobund.

Hvordan forebygger du?

Har du tilbagevendende angreb af skedesvamp, kan det være nødvendigt at forebygge. Først og fremmest ved at forsøge at mindske de årsager, der er beskrevet ovenfor, som evt. Kan være bidragende. Det gælder f.eks. ved hygiejne eller trusseindlæg.

Er det ikke nok bør du søge læge, som kan hjælpe med længerevarende og forebyggende behandling. Det vil som regel være i form af tabletter og stikpiller, der evt. kan suppleres med lindrende cremer.

Anbefalede produkter

Produkter fra Australian Bodycare er baseret på 100% naturlige olier, fri for parabener og 100% veganske. De anbefaldede produkter er alle dermatologisk og gynækologisk testet.

Femigel - Mod intimt ubehag som kløe, irritation, tørhed og lugt

DKK99,00 Køb

Pakke: Femigel + Femi daily + Intim wash - Mod intim irritation, kløe og lugtgener

DKK219,00 Køb

Fokus på kvinders underlivproblemer

Sundhedsguiden sætter i samarbejde med Australian Bodycare fokus på kvinders underlivsproblemer, og det tabu der er forbundet med at tale om det.

Det skaber store problemer og pinlige situationer for den enkelte, men det er helt unødvendigt for ofte er der simple løsninger på problemet.

Mange kvinder oplever problemer, men er alt for afholdende med at gøre noget ved det. Det skyldes i høj grad, at de ikke taler om det. Det ønsker vi at gøre noget ved.

I en serie på 4 artikler fortæller vi om de mest gængse problemer, hvorfor de opstår og hvordan man kan behandle og forebygge.