Udbrud af Dengue Feber på Madeira eksploderer nyhed

Den populære feriedestination har i mere end en måned været ramt af et sandt udbrud af Dengue Feber. Indtil nu har blandt andet svenskere, tyskere og englændere taget sygdommen med hjem. Statens Serum Institut råder danskere til at tænke sig om, inden rejsen går til den portugisiske ferieø.

Pas på myggene

Har du bestilt billetten til den en afslappende ferie på Madeira, så husk at pakke kufferten rigtig. Udbruddet af Dengue Feber på øen er eksploderet, og antallet af registrerede tilfælde er nu oppe på 1.357, viser tal fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse- og Kontrol (ECDC).

- Det er et meget stort udbrud, og det kan være udtryk for klimaforandringer. Dengue Feber er jo en sygdom, som vi normalt betragter som en tropesygdom, siger Kåre Mølbak, overlæge og afdelingchef for Statens Serums Instituts (SSI) epidemiologiske afdeling.

Dengue Feber er en influenzalignende sygdom, der overføres med moskito typen Aedes Aegypti som ikke smitter mellem mennesker. For det meste giver sygdommen forholdsvis milde symptomer, men i visse tilfælde kan man dø af den, hvis man ikke kommer i behandling.

Hvis man kommer hjem fra Madeira og får influenzalignende symptomer som feber, hovedpine eller trykken bag øjnene, så skal man søge læge, siger Kåre Mølbak.

Slemme om eftermiddagen

Siden udbruddet begyndte i oktober, har 25 udlændinge taget sygdommen med sig hjem. Blandt andet i vores nabolande England, Tyskland og Sverige. Madeira er også populært blandt danskere, og Kåre Mølbak giver kommende rejsende et par gode råd.

- Det er vigtig at beskytte sig mod myggestik, for der er ingen vaccine. Det gælder om at have noget hensigtsmæssig påklædning på dernede. Det vil sige lange bukser, en skjorte med lange ærmer, en trøje og sko og sokker. Derudover så husk at tage noget mygge middel med i bagagen, inden man rejser derned, siger afdelingschefen fra SSI.

Myggene stikker for det meste om dagen, og specielt om eftermiddagen skal man være opmærksom, understreger Kåre Mølbak.

Kedelige klimaforandringer

Han regner med, at det er klimaforandringerne og det medfølgende varmere vejr, som har fået myggene til at komme længere nordpå og indtage Madeira.

- Tropesygdomme rykker tættere på, som vi kan se i Sydeuropa. Det er på grund af klimaforandringerne, som vi derfor forventer vil få nogle effekter på sundheden – specielt sygdomme, der overføres ved insekter. Vi ser jo også malaria i Grækenland. Det tænker man normalt ikke på, når man rejser til Grækenland, siger Kåre Mølbak.

Læs mere: Malaria - Alt du skal vide

Når vinteren kommer til Madeira, og temperaturen falder, så vil myggene også fortrække sammen med antallet af smittede. Indtil da vil SSI ikke fraråde danskere at rejse til den portugisiske ferieø.

- Så var der godt nok mange rejsesteder, man ikke kan rejse hen til. Der er jo også Dengue Feber i Indonesien og Sydøstasien. De fleste smittede danskere får det fra rejser til Thailand, men man skal selvfølgelig være opmærksom på myggestik.