Udokumenteret alkoholbehandling i kommunerne nyhed

Kvaliteten i behandlingen af personer med alkoholproblemer varierer meget fra kommune til kommune. Der findes ikke altid beviser på, at de benyttede metoder virker, og mange kommuner overser, at langt over halvdelen af alkoholafhængige personer også har en psykiatrisk lidelse.

Det konkluderer rapporten "Alkoholbehandling i kommunerne 2012", som Statens Institut for Folkesundhed, SDU, har udarbejdet for Lægeforeningen.

Kommunerne behandler alkoholikere med akupunktur

Undersøgelsen er baseret på spørgeskemabesvarelser fra 94 ud af landets 98 kommuner samt 1.644 praktiserende læger. Den viser at næsten halvdelen af kommunerne bruger udokumenterede behandlingsmetoder som øre-akupunktur (43% ) og i nogle kommuner stoffet barbiturat (13%) som er meget svært at dosere og nemt kan give forgiftninger, som ikke kan behandles. Hverken i Danmark eller i udlandet anbefaler man barbiturat til alkoholbehandling.

Test dig selv: Drikker jeg for meget?

Akupunktur bliver i følge Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling (ViFAB) brugt i vid udstrækning i det danske sygehusvæsen, selvom der ifølge Cochrane ikke findes bevis for effekten.Der er dog fundet tendens til positiv effekt ved akupunktur, når det kommer til smertebehandling og kvalme.

Der er sket en stigning i brugen af både akupunktur og Barbiturat siden 2009

Læs også: Alkoholafhængihed - symptomer og behandling

Kun 40 % bliver undersøgt for psykiske lidelser

I behandlingen af patienter med alkoholproblemer, er det afgørende at erkende, at patienterne ofte har en psykiatrisk lidelse, skriver forfattererne bag rapporten. Kun 40 % af kommunerne undersøger alkoholafhængige personer for psykisk sygdom.

Centralt i behandling af alkoholafhængighed er også to præparater, som nedsætter trangen til alkohol. De to præparater naltrexon og acamprosat har været kendt i over ti år og der findes talrige videnskabelige undersøgelser, som dokumenterer en ekstra effekt på cirka 10 % oveni den effekt man opnår med psykosocial behandling, som kan bestå af psykologiske og pædagogiske metoder. Alligevel er det kun halvdelen, 51 %, af kommunerne der i dag bruger acamprosat og kun 26 % naltrexon.

Der er sket et fald i brugen af naltrexon og acamprosat siden 2009

Læs hele pressemeddelelsen på Statens Institut for Folkesundhed her

Læs hele rapporten her