Ultraviolet lys kan bruges i kampen mod influenza nyhed

Forskere har fundet ud af, at et blødt ultraviolet lys kan forhindre influenza i at sprede sig, uden at gøre skade på mennesker.

Hovedpine, ondt i halsen og feber... influenza sæsonen har gjort sit indtog i Danmark, og virussen spreder sig hurtigt - men nu viser et nyt amerikansk studie, at vi kan mindske - eller endda eliminere smitterisikoen med et blødt ultraviolet lys (UVC) med en dosis på 222 nanometer.

Influenza smitter bl.a. via dråber fra nys, hoste og lignende, eller ved direkte kropskontakt, f.eks. kys eller håndtryk, hvor hånden efterfølgende kommer i kontakt med øjne, næse eller mund. Men selvom vi vasker hænder ofte og nyser ind i albuen, er vi langt fra sikre mod at blive smittet - et nyt studie viser, at influenza kan smitte via luften.

- Ulig influenza vaccinen er UVC lys (red.) sandsynligvis mere effektiv mod alle luftbårne mikrober, selv nyopståede varianter af influenza, fortæller professor David J. Brenner, ledende forsker og leder af Center for Radiological Research at Columbia University Medical Center.

Forskningen og teknologien kan betyde, at disse lys i fremtiden kan blive installeret på hospitalsgange, skoler, lufthavne og andre offentlige områder, uden at udgøre en trussel mod sundheden.

- Udsigten til at reducere smitten af influenza og andre respiratoriske vira ved hjælp af blødt UV lys (red.) er meget spændende [...] Selvom håndvask forbliver vigtig, forhindrer det ikke alle smitten i at sprede sig [...] Immunisering og antivirale lægemidler er også vigtige, men de har også begrænsninger. Det ser ud som om, at en lav dosis blødt UVC lys (red.) er sikkert og effektivt, og har den fordel, at det inaktiverer en lang række sygdomsfremkaldende vira, siger dr. Michael Grosso, der er cheflæge på Huntington Hospital i Huntington, New York.

Kendt teknologi med nye muligheder

Man anvender regelmæssigt kraftigt UV lys på tomme operationsstuer og på kirurgisk udstyr for at fjerne alle bakterier og vira, men lyset har den ulempe, at det er yderst skadeligt for mennesker.

- Desværre udgør konventionelt bakteriedræbende UV-lys også en sundhedsfare for mennesker og kan føre til hudkræft og katarakt (grå stær, red.), hvilket forhindrer brugen heraf i offentlige rum, siger professor David J. Brenner.

Ved at tage udgangspunkt i den eksisterende UV lys teknologi, udførte David J. Brenners hold et forsøg, hvor de installerede modificerede UV lamper, der havde fået flere filtre, der kunne fjerne de skadelige stråler på en kunstig hospitalsgang.

Forskerholdet havde forberedt en almindelig influenzavirus (H1N1), der typisk spredes via nys, hvor virussen blev spredt i luften via aerosoler, som er små partikler eller dråber, der svæver gennem luften.

Forsøget viste, at det bløde UVC lys eliminerede influenzavirussen lige så effektivt, som de kraftige og farlige UV lys, der anvendes til desinfektion, og som mennesker ikke kan tåle.

- Blødt UVC lys (red.) har en meget begrænset rækkevidde og kan ikke trænge igennem det ydre lag af døde hudceller eller det yderste lag af øjet, så det udgør ikke nogen trussel mod menneskers sundhed [...] fordi vira og bakterier er meget mindre end menneske celler, kan blødt UVC lys (red.) nå deres DNA og slå dem ihjel, siger David J. Brenner.

Forskerne anslår, at en lampe koster mindre end 6.000 kr., men at prisen vil falde betydeligt, hvis teknologien bliver bevist effektiv, og en virksomhed vil masseproducere dem.

Lovende forskning kræver flere studier

James McDevitt, som er industriel hygiejniker ved Harvard T. H. Chan School of Public Health har undersøgt UVCs evne til at bekæmpe bakterier fortæller, at selvom metoden umiddelbart virker sikker, at forskningen stadig mangler at blive valideret.

McDevitt gør opmærksom på, at selvom det bløde UVC lys er relativt sikker, at der stadig er grænser for, hvor meget man kan tåle. Dertil er det muligt, at loftlamperne kun vil have lille eller ingen indflydelse på overflade bakterier, som også ligger til grund for mange smittetilfælde.

Studiet kræver derfor yderligere forskning, for bedre at kunne vurdere metodens sikkerhed og effektivitet ved forskellige doser af UVC.

- Hvis vores resultater bekræftes i andre forsøg, betyder det, at brugen af en lav dosis blødt UVC lys (red.) på offentlige steder, ville være en sikker og effektiv metode til at begrænse smitten og spredningen af luftbårne sygdomme, såsom influenza og tuberkulose, afslutter professor David J. Brenner.

Sådan undgår du at smitte- eller blive smittet med influenza

Da der endnu kommer til at gå nogle år, før UVC lamperne er færdigudviklede, må vi fortsat tage vores forholdsregler, når det kommer til influenza.

Er du blevet smittet - eller ønsker du at undgå at blive smittet, kan nedenstående råd være med til at hjælpe:

  1. Vask hænder: Vand og sæbe er det mest effektive middel til at slå influenzavirus ihjel.
  2. Luft ud.
  3. Drik rigeligt med vand.
  4. Få nok søvn.
  5. Tag panodiler: Panodiler kan være effektive ved feber, muskelsmerter eller hovedpine.
  6. Bliv under dynen indtil feberen er helt væk.
  7. Drop kost myterne: Hverken C- eller D-vitamin kan forkorte din sygdomsperiode.
  8. Influenza vaccine til gravide, kronisk syge og ældre: Anbefales pga. risiko for alvorlige influenzaforløb eller tilstødende infektioner.
  9. Pencilin virker ikke: Antibiotika slår kun bakterier ihjel, men det kan ikke gøre noget ved influenzaen.