En bytur eller et tandlægeeftersyn? Det koster nogenlunde det samme. Og selvom de fleste unge vælger at passe det regelmæssige tandeftersyn, springer næsten hver femte ung tandlægetiden over, hvilket kan gå udover de unges tandsundhed.
- De unge der går til tandlæge hvert andet år eller sjældnere risikerer at udvikle tandsygdomme som caries og syreskader. Men regelmæssige tandeftersyn gør det muligt at opdage tandsygdomme i tide, inden de udvikler sig til noget alvorligt, fastslår Tandlægeforeningens formand Freddie Sloth-Lisbjerg.
Læs også: Tænderne og tandkødet - pas på dem hele livet
Huller i tænderne
At det kan få konsekvenser ikke at gå til tandlæge har Sara Jakobsen, 22 år og studerende, mærket på egen krop. Selvom et årligt tandlægetjek kun koster ca. 300 kroner, udeblev Sara fra tandlægen i 3-4 år. Hun syntes ikke, at hun havde råd til at gå til tandlæge, da hun samtidig lider af forhøjet blodtryk, som koster hende 5-600 kroner om måneden i medicin. For et års tid siden besluttede hun sig alligevel for at opsøge en tandlæge, da hun gerne ville have rettet sine tænder, og hun gerne ville ind i en god cirkel med at gå til tandlæge.
- Jeg har en høj smertetærskel og havde ikke mærket noget, men det viste sig, at jeg havde 4-5 huller, der skulle laves, hvilket var rigtig træls, forklarer Sara Jakobsen. Udgiften til de mange huller har medført, at Saras plan om at få rettet sine tænder foreløbig er lagt på is, medmindre hun kan få hjælp fra det offentlige.
Prisen er afgørende
Ifølge Tandlægeforeningens undersøgelse er prisen på tandlægeydelser den primære årsag til, at 17 procent af de unge sjældent går til tandlæge. De synes enten, det er for dyrt, eller at de ikke har råd. Kun 12 procent angiver, at de ikke går tandlæge, fordi de ikke har behov. Tidligere i år skar regeringen i tilskuddet til tandrensninger og senest til kontrolundersøgelser, hvilket har gjort det dyrere at gå til tandlæge for de danskere, som har begyndende tandsygdomme. Men for dem der har en god mundhygiejne og ikke lider af tandsygdomme, er det ikke blevet dyrere.
- Mange unge har kun behov for ét årligt tandeftersyn og sammenlignet med, hvad de unge ellers bruger penge på, er det ikke en særlig stor udgift. Men at hæve priserne på nogle ydelser, som regeringen har gjort flere gange inden for det sidste år, forstærker myten om, at det er dyrt at gå til tandlæge, siger Freddie Sloth-Lisbjerg.
Unge lider ikke af tandlægeskræk
Ingen af de unge angiver tandlægeskræk som årsag til, at de sjældent går til tandlæge.
- Det synes jeg er positivt. Det tyder på, at der er en god effekt af det pædagogisk-psykologiske arbejde, der bliver gjort inden for børne- og ungdomstandplejen, slutter Freddie Sloth-Lisbjerg.
Konkurrence for gymnasieelever
For at minde de unge om vigtigheden i at gå regelmæssigt til tandlæge, har Tandlægeforeningen netop inviteret elever fra alle landets gymnasiale uddannelser til at udarbejde et kampagneforslag målrettet de 18-25-årige. Den klasse der laver det bedste forslag vinder 10.000 kroner. Man ønsker at involvere de unge, da de bedst ved, hvordan man kommunikerer med andre unge. Desuden er nogle af eleverne også selv en del af målgruppen.