Unge frygter deres egen psyke nyhed

Hver femte unge mellem 18 og 34 år er i tvivl, om de har eller har haft en psykisk sygdom. Det kan være tegn på, at de unge har vanskeligheder i deres hverdag, som de ikke får talt om. EN AF OS-kampagnen sætter nu fokus på de unge og deres pårørende i håbet om at skabe større åbenhed om psykisk sygdom.

Usikkerhed kan føre til kriminalitet

Ungdomsårene er en periode med udvikling og vækst, hvor man søger ståsted og identitet. Tanker og følelser flyver i alle retninger, og tiden er for mange præget af en vis usikkerhed på sig selv. En undersøgelse foretaget af Epinion for EN AF OS-kampagnen viser, at cirka hver femte mellem 18 og 34 år er i tvivl, om de har eller har haft en psykisk sygdom.

Det er væsentligt flere end hos den ældre generation. Tvivlen skal både ses som en naturlig proces, men kan også være et problem, mener overlæge i Ungdomspsykiatrien i Risskov Jan Kristensen.

- Måske har de (unge, red.) problemer med at lave lektier, gå i skole eller problemer med at være sammen med deres kammerater, og i værste fald kan det føre til, at de dropper ud af deres uddannelse eller søger mod ungdomssubkulturer i form af kriminalitets- eller misbrugsmiljøer. Ved at selvmedicinere sig selv med alkohol eller hash eller ved at selvskade sig selv håndterer mange unge deres psykiske spændinger på en uhensigtsmæssig måde, siger Jan Kristensen, overlæge i ungdomspsykiatrien i Risskov og medlem i EN AF OS-kampagnens ungeudvalg.

Læs også: Vær fysisk aktiv og styrk psyken

Tabu om psykiske problemer skal nedbrydes

Undersøgelsen er foretaget blandt 1208 danskere, hvoraf 346 er unge. Af disse har 63 personer svaret, at de er i tvivl. En stor del af usikkerheden skyldes, at hovedet er fyldt med tanker og følelser, der både kan være svære at håndtere og forstå.

- Derfor er det vigtigt, at de unge tør fortælle om deres psykiske problemer, og at der er et lyttende og støttende system, der står klar til at tage deres problemer alvorligt, siger Jan Kristensen.

Busser åbner dørene op for tanker og følelser

Et af de steder, hvor unge frit kan spørge ind til følelser og tanker, er i en af Psykiatrifondens to informationsbusser, der kører rundt til landets folkeskoler og ungdomsuddannelser. Her oplever Hallur Thorsteinsson, børne- og ungechef i Psykiatrifonden, i høj grad de unges tvivl om psykisk sygdom.

Læs også: Bliv klogere på stress

- Når de unge besøger vores bus indleder de ofte deres spørgsmål med sætninger som ’Er det normalt, at man….’ og ’Er man psykisk syg, hvis…’. I informationsbusserne er der nemlig åbenhed om de her ting. Der er mulighed for, at de unge kan tale med hinanden om psykiske problemer, og vi er der som fagpersoner til at kvalificere diskussionen, siger Hallur Thorsteinsson.

Mange unge er bange for at være anderledes, så derfor er det vigtigt for dem at høre, at mange af deres kammerater går med de samme tanker, mener han.

- Der er nemlig alt for mange, der går alene med problemer på grund af tvivl og skam. Derfor er det utroligt vigtigt, at vi nedbryder de tabuer, der er omkring psykisk sygdom, så de unge tør tale om det og får mulighed for at spejle sig i hinanden, siger Hallur Thorsteinsson.

EN AF OS-kampagnen løber til og med 2015 og arbejder for at fjerne tvivl, tavshed og tabu omkring psykisk sygdom. På facebook kan du følge EN AF OS-kampagnen.