Uvidenhed er hæmmende
Ofte er det personer med et stærkt ”drive”, som kan leve et aktivt liv, hvis de er velbehandlede. Ikke desto mindre tegner en ny undersøgelse et dystert billede af livet som maniodepressiv: Andres uvidenhed hæmmer patienternes muligheder, og mange af dem ryger ud af arbejdsmarkedet.
Tre ud af fire føler sig stigmatiserede
En ny undersøgelse gennemført af Bristol-Myers Squibb blandt danske patienter og deres pårørende viser, at danskerne generelt ved alt for lidt om maniodepressiv sygdom, som i dag kaldes bipolar lidelse, og at det er stærkt problematisk for patienterne.
Hele 81% af de adspurgte patienter og deres pårørende oplever, at andre mennesker ved for lidt om sygdommen. En af konsekvenserne er blandt andet, at hele 3 ud af 4 (72%) af de adspurgte patienter føler sig stigmatiserede af deres omgivelser, og at 1 ud af 3 (33%) fortæller, at andre mennesker opfatter dem som ”skøre”. Derudover føler 32%, at de mistænkes for at ”finde på” sygdommen.
- Det kommer ikke bag på mig, at så mange oplever, at deres omgivelser står uforstående overfor deres sygdom. Danskerne ved alt for lidt om bipolar lidelse, selvom det faktisk er mere almindeligt, end de fleste ved. Cirka 1% af den voksne befolkning menes at være maniodepressive, så det er rigtig mange mennesker, der mødes med uvidenhed og fordomme. Generelt set er der behov for større forståelse for psykiske lidelser, så man ikke unødigt bliver sat i bås, forklarer Thorstein Theilgaard, generalsekretær hos BEDRE PSYKIATRI.
Over halvdelen ryger ud af arbejdsmarkedet
Halvdelen (51%) af patienterne i undersøgelsen står udenfor arbejdsmarkedet. 58% af de adspurgte patienter og pårørende fortæller, det er svært for patienten at vende tilbage til arbejdet efter at have været fraværende i længere tid, og hele 38% fortæller, at patienterne føler sig udenfor på arbejdspladsen, når de vender tilbage.
- Som undersøgelsen peger på, ryger mange patienter ud af arbejdsmarkedet. Det er trist og unødvendigt, da mange med bipolar lidelse med fordel kan forblive i arbejde, hvis de får den rette behandling. Imod manges forventning, så er det personer som dig og mig, der periodevis er meget højt oppe eller nede, og hvis de er velbehandlede, kan de faktisk have en normal og aktiv hverdag. Personer med bipolar lidelse har meget at tilbyde på arbejdsmarkedet, og så er det både sundt for patienten og for samfundsøkonomien, forklarer Jesper Karle, speciallæge i psykiatri på PPClinic.
Undersøgelsen er gennemført af Bristol-Myers Squibb i samarbejde med Netdoktor.dk for at undersøge maniodepressive personers arbejdsliv.