Kræft i huden er et hastigt stigende problem i mange lande. Nogen taler endda om en epidemi. Sådan lød blot nogle af ordene, da den første verdenskonference om forebyggelse af kræft i huden løb af stablen den 3-5. maj. Konferencen blev holdt i København og var arrangeret af Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne i samarbejde med Cancer Council, Victoria fra Australien.
D-vitamin og solbeskyttelse er ikke modsætninger
Der var tre hovedbudskaber fra konferencen, som projektchef Anja Philip særligt bed mærke i. For det første at der er enighed om, at D-vitamin og solbeskyttelse ikke er hinandens modsætninger. For det andet at det aldrig er for sent at begynde at beskytte sig i solen, og for det tredje at solarier er noget, man slet ikke bør bruge.
-Der er bred enighed om, at D-vitamin ikke er et problem i forhold til solbeskyttelse. Der er ikke bevis for, at mere D-vitamin giver nogen sygdomsbekæmpende effekt. Kun set i forhold til tarmkræft og hjertekarsygdomme, men heller ikke her er der tale om at man skal op på for høje niveauer – tværtimod , siger Anja Philip, der er projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne.
Hun opfordrer derfor til, at danskerne ikke bruger D-vitamin som en undskyldning for at blive for længe i solen:
-Mange danskere er bekymrede for, om de får nok D-vitamin, men der blev fremlagt forskning, der viser, at D-vitamin dannes lynhurtigt. Så efter 10-20 minutter i solen skal man altid bruge solbeskyttelse, siger hun.