Et forsøg med mus, foretaget af et hold forskere ved University of Bonn, kan måske kaste nyt lys over, hvor skadeligt usund mad er for menneskers immunforsvar.
Undersøgelsen, som blev offentliggjort i tidsskriftet Cell, tager udgangspunkt i et forsøg med mus, der over en periode på én måned, fik en usund vestlig kost fremfor deres almindelige foder.
De uventede resultat var, musenes immunforsvar reagerer lige så voldsomt på fedt- og kalorierig mad, som den vil gøre på en bakterieinfektion.
Ikke alene blev immunforsvaret mere aggressivt, det forblev permanent hyperaktivt, selv efter en kostændring til det bedre.
Læs også:Motion styrker immunforsvaret.
Den farlige vestlige kost
Ifølge forskerne kan det betyde, at ændringerne i immunforsvaret kan sætte gang i udviklingen af sygdomme som f.eks. åreforkalkning og diabetes - sygdomme som ofte sættes i forbindelse med den vestlige kost.
En vestlig kost består især af salt og stegt mad samt kød. Den vestlige mad er særligt rig på mættet fedt, sukker og salt, mens vi ofte ikke spiser nok frugt, grøntsager og fibre.
Læs også:Vitaminer hjælper immunforsvaret.
Resultatet af undersøgelsen viste, at dyrene udviklede en stærkt inflammatorisk reaktion i kroppen, næsten som ved en farlig bakterieinfektion.
- Den usunde kost førte til en uventet stigning i antallet af bestemte immunceller i dyrenes blod, særligt granulocytter og monocytter (red. hvide blodlegemer), siger Anette Christ, post.doc. på Institute of Innate Immunity fra University of Bonn i Tyskland.
Studiet viste, at den akutte inflammation forsvandt, når musene igen indtog deres almindelige foder, men at deres gener fortsat var påvirkede efter at have fået en usund kost.
Kroppen har en indbygget “fastfood censor”
Normalt vil kroppens immunforsvar kun aktivere en inflammation ved en virus- eller bakterieinfektion, men da forskerne undersøgte musenes blodceller, viste de en tilstedeværelse af “inflammasomer” - som er multiproteiner, der kan opdage sygdomsfremkaldende mikroorganismer, og dermed aktivere kroppens immunforsvar.
- Det er kun kort tid siden, at man opdagede, at immunforsvaret har en form for hukommelse [...] Efter en infektion vil kroppens immunforsvar fortsat være i alarmberedskab, så den kan reagere hurtigere på et nyt angreb [...] “Inflammasomerne” sætter gang i epigenetiske ændringer (redigeret: ændrede gener der kan nedarves) [...] Immunforsvaret reagerer konsekvent med en inflammation, også på mindre stimuleringer, forklarer professor Dr. Eicke Latz, leder af Institute for Innate Immunity of the University of Bonn.
Usund kost får med andre ord, kroppen til hurtigt at rekruttere en stor og magtfuld hær af hvide blodlegemer, som skal beskytte kroppen mod en inflammation, som reelt ikke er der.
Derudover ændrer usund kost også måden, hvorpå vores genetiske information gemmes i kroppen. Det betyder, at inflammationen går ind og påvirker hvordan vores gener ser ud, og at disse ændrede gener, kan føres videre til den næste generation.
Forsker opfordrer til bedre kostvaner
Over de seneste mange år har gennemsnitsalderen i de vestlige lande været støt stigende, men tendensen ser ud til at vende, da børn der fødes i dag i gennemsnit vil leve i kortere tid end deres forældre.
I Danmark har ca. 320.545 personer diabetes, mens det anslås at ca. 47 % af den voksne befolkning er moderat eller svært overvægtige - og tendensen er stigende.
- Disse resultater har en betydelig samfundsmæssig relevans [...] Fundamentet for sunde kostvaner skal være en langt vigtigere del af uddannelserne, end det er i dag. Kun på den måde, kan vi gøre børn immune overfor mad industriens fristelser i et tidligt stadie. Børn vælger hvad de vil spise hver dag. Vi skal gøre det muligt for dem at foretage et bevidst valg i forhold til deres kostvaner, siger professor Dr. Eicke Latz.
I studiet sættes de inflammatoriske reaktioner i forbindelse med åreforkalkning, som er aflejringer af kolesterol og fedt på indersiden af blodårerne - hvorved der kan opstå blodpropper. Dertil bidrager inflammationerne til en øget risiko for bl.a. slagtilfælde og hjerteanfald.
Sådan kan du få bedre kostvaner
Selvom sunde kostvaner ikke kan rette op på det hyperaktive immunforsvar, kan det have betydning for din generelle sundhed og velvære.
Hvor meget du har behov for at spise, varierer efter dit køn, alder og aktivitetsniveau, men det bestemmes også ud fra forskellige faktorer, f.eks. temperaturen udenfor.
Læs også:Energibehov - Se hvor meget energi du har brug for.
Men det behøver ikke være svært at få en sundere hverdag, for du let kan finde inspiration i de 10 kostråd. En sund livsstil kan være med til at forebygge livsstilssygdomme som f.eks. Type -2 diabetes, hjertekarsygdomme og nogle former for kræft.
- Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
2. Spis frugt og mange grøntsager
3. Spis mere fisk
4. Vælg fuldkorn
5. Vælg magert kød og kødpålæg
6. Vælg magre mejeriprodukter
7. Spis mindre mættet fedt
8. Spis mad med mindre salt
9. Spis mindre sukker
10. Drik vand
Læs også:BMI Beregner - Find din idealvægt.