Flere yngre og socialt udsatte får blodpropper i hjernen nyhed

Flere yngre mennesker end tidligere og især socialt udsatte lever et liv, der betyder, at risikoen for, at de får en blødning eller en blodprop i hjernen, er væsentligt højere i dag, end den var for tyve år siden.

Stigning i blodprop i hjernen

De seneste tyve år er antallet af nye tilfælde af blodprop eller blødning i hjernen – det, man også kalder apopleksi – steget med en fjerdedel blandt yngre og socialt udsatte. Det viser britisk forskning, offentliggjort i det ansete, medicinske tidsskrift The Lancet. Tendenser, der også kan ses i Danmark.

- Det betyder, at der er et stærkt behov for, at samfundet fokuserer på, at alle mennesker skal have lige muligheder for behandling og ikke mindst, at forebyggelsesindsatsen må styrkes, mener Hjernesagens direktør Lise Beha Erichsen.

Læs også: Blodprop i hjernen - årsag og behandling

Yngre og udsatte lever farligt

Man ser også flere tilfælde blandt yngre og socialt udsatte herhjemme, siger neurolog og ph.d. Hanne Christensen, Bispebjerg Hospital, i en kommentar til briternes resultater:

- Apopleksi rammer oftest de ældre over pensionsalderen, men de senere år har vi set flere tilfælde blandt de 20-64-årige, siger hun.

Stigningen skyldes dels, at vi generelt er blevet dygtigere til at registrere og diagnosticere apopleksi, dels at yngre grupper lever et mere risikabelt liv end tidligere i forhold til at få en apopleksi, siger hun.

- Overvægt, forhøjet blodtryk og diabetes er nogle af de udløsende faktorer for en apopleksi. Og det ser vi mere blandt yngre mennesker i dag, end vi gjorde tidligere, siger Hanne Christensen.

Læs også: Kender du symptomerne på blodprop i hjernen

Stærkt bekymrende resultat

Ifølge den britiske undersøgelse er det især de socialt udsatte, der er hårdt ramt, når det handler om apopleksi. Tre gange så mange dør af en apopleksi i den gruppe end blandt de rigeste briter. Og dør man ikke af en apopleksi, kan man få svære hjerneskader og dermed fysiske og kognitive handicap.

- Det er stærkt bekymrende. Vi bør bruge den britiske undersøgelse som inspiration til at få klarlagt det herhjemme også, siger Hjernesagens direktør Lise Beha Erichsen.

Blodprop i hjernen er den tredje hyppigste dødsårsag

Apopleksi er den tredjehyppigste dødsårsag i Danmark. Hvert år rammes 12.500 mennesker. Det betyder, at hver syvende får en apopleksi på et tidspunkt i sit liv. Anslået lever 75.000 danskere med følgerne efter en apopleksi. Det kan være alt fra lammelser og synshandicap til svære, kognitive handicap eller ekstrem træthed. Mange får så omfattende hjerneskader af apopleksien, at de bliver plejekrævende og at deres og familiens liv fremover bliver et helt andet end før.

Tirsdag den 29. oktober er det Verdens Apopleksi Dag. I den anledning holder Hjernesagen en konference for fagfolk og andre interesserede om patientinddragelse og apopleksi på Herlev Hospital. Flere steder i verden er der den dag særligt fokus på apopleksi og følgeskader – fra Venezuela til Indien.