10 fødevarer der forebygger vinterdepression Artikel

Når vintermørket er på sit højeste, og der stadigvæk er uoverskueligt lang tid til forår, sol og varme, kan det godt betale sig, at være mere opmærksom på, hvad du spiser, hvis din energi og dit humør trænger til et boost. Vi har samlet en oversigt over hvilke fødevarer, der er effektive, hvis du vil styrke dit immunforsvar og forebygge vinterdepression

1. Fisk

Fede fisk som laks, sardiner og ansjoser er rige på de essentielle fedtsyrer, omega -3 og D-vitamin. Omega-3 booster evnen til at tænke og huske, og studier peger på, at mangel på omega-3 fedtsyrer kan forårsage depression, alzheimers og andre psykiske lidelser.

2. Æg

Æggeblommer er fulde af D-vitamin, som mange mennesker har for lidt af i vinterhalvåret. Selvom solens stråler er den vigtigste kilde til D-vitamin, kan man også spise sig til noget af det. Vitamin D styrker immunforsvaret, og kan mildne symptomer på depression

3. Paranødder

Paranødder har en ideel kombination af vitaminer, som styrker immunforsvaret og humøret. Det er nøddernes indhold af selen, B-vitaminer og folsyre, som styrker de neurologiske processer og dannelsen af hvide blodlegmer, der hjælper med at bekæmpe infektioner.

4. Citrusfrugter

Appelsiner, citroner, lime- og grapefrugter er rige på antioxidanter, som booster immunforsvaret, giver mere energi og sænker stressniveauet.

5. Nødder og frø

Nødder og frø – især valnødder, mandler, linfrø, hampfrø og chiafrø er suveræne kilder til magnesium, som styrker immunforsvaret og afhjælper depression.

6. Bladgrønt

Bladgrøntsager som f.eks. spinat, broccoli, persille og grøntkål har et højt indhold af C-vitamin, der hjælper kroppen med at bekæmpe sygdomme som forkølelse og influenza.

7. Avocado

Selen er med til at løfte humøret og give mere energi. Avocadofrugter er fulde af mineralet med de positive egenskaber.

8. Mælk

Det er svært at få nok B12 vitaminer, som er et vigtigt i forhold til at forebygge træthed og udmattelse – især om vinteren. Mælk og mælkeprodukter er vigtige kilder til B12 vitaminer.

9. Kalkunkød

Mad der er rig på aminosyren tryptofan, som f.eks. kalkunkød, er med til forhøje serotoninniveauet. Serotonin er et signalstof i hjernen, som bl.a. påvirker lykkefølelsen.

10. Asparges

En af de vigtigste vitaminer i forhold til at forebygge og afhjælpe depression er folsyre, som er et B-vitamin, der findes i rigelige mængder i asparge. Grøntsagen er også rig på tryptofan, hvilket gør asparges ideel i forhold til at bekæmpe vinterdepressioner.

Kilde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2738337/