12 spørgsmål og svar om pulstræning Artikel

Stiger maksimalpulsen når jeg træner? Hvilken pulsformel skal jeg bruge? Hvorfor er der ingen puls i displayet?


Kilde: Aktiv Træning

Hvor hårdt skal jeg træne?


Mange tror fejlagtigt, at det gælder om at træne så tæt på maksimalpulsen som muligt hele tiden. Det er langt mere effektivt at træne i forskellige zoner og både få trænet udholdenhed, hurtighed og acceleration i løbet af ugen.

Kan jeg ændre min hvilepuls ved at træne?


Ja, hvilepulsen daler, efterhånden som du kommer i bedre form. Hjertets såkaldte slagvolumen øges, når du træner regelmæssigt, og derfor behøver hjertet efterhånden ikke at slå så mange gang for at pumpe den nødvendige mængde blod rundt i kroppen, og derfor daler din hvilepuls.

Stiger maksimalpulsen når jeg træner?


Nej, maksimalpulsen er medfødt og kan ikke trænes til at blive højere. Tværtimod daler den med cirka et slag om året. En mand på 50 år vil derfor typisk have en lavere maksimalpuls end en mand på 25.

Hvilken pulsformel skal jeg bruge?


For at gøre det nemt at komme i gang med pulstræningen bruger mange pulsmanualer simpel procentregning til at udregne den øvre og den nedre pulsgrænse. Karvonens formel, som vi bruger, bliver dog af eksperter regnet for den sikreste vej til at træne optimalt, fordi den tager hensyn til din hvilepuls, der falder, efterhånden som du kommer i bedre form.

Hvorfor er der ingen puls i displayet?


Tjek, at pulsbæltet sidder korrekt. Som regel er det bare placeret forkert – det kan for eksempel være skredet for langt ned på maven. Sørg også for at fugte elektroderne på bæltets bagside.

Er 150 en høj puls under træning?


Pulstal er meget individuelle, og derfor skal man vurdere dem i forhold til, hvor høj hvilepuls og hvor høj maksimalpuls man har. For en person med en maksimalpuls på 210 og en hvilepuls på 45 vil 150 svare til træning i zone 2, altså moderat træning. For en person med en maksimalpuls på 180 og en hvilepuls på 60 vil 150 derimod svare til træning i zone 3, altså ret hård træning.

Kan folk med lav maksimalpuls blive gode atleter?


Ja, en lav maksimalpuls har ingen betydning for, hvor god en udholdenhedsatlet man kan blive. Det, der adskiller gode udholdenhedsatleter fra dårlige, er evnen til at træne i lang tid med en puls, som er tæt på deres maksimalpuls. En toptrænet atlet kan fx holde til at arbejde en time ved 90 procent af sin maksimalpuls, mens en motionist måske kun kan gøre det i 20 minutter.

Hvorfor stiger pulsen, selv om hastigheden er konstant?


Det skyldes formentlig, at du er ved at have opbrugt dine kulhydratdepoter. Derfor tvinges kroppen i stigende grad til at anvende fedt som energikilde. Det kræver mere ilt at hente energi ud af fedt end af kulhydrat, og hjertet må derfor pumpe mere iltholdigt blod ud til de arbejdende muskler. Pulsen stiger, og træningen føles hårdere. Sæt farten ned eller drik noget energidrik.

Kan pulsuret vise, hvor god min form er?

Ja, du kan fx aflæse din formfremgang ved at føre statistik over, hvor hurtigt du løber din faste 5 km-rute, og hvor høj din puls var. Løber du ruten på 25 minutter med en gennemsnitspuls på 150, vil din forbedrede form vise sig ved, at du efter nogle uger fx kan løbe ruten på 23 minutter med samme puls.

Hvorfor føles træningen hård, uden at pulsen kan presses op?


Du er sikkert fysisk udmattet og måske småsyg. I sådan et tilfælde passer kroppen på sig selv ved at skrue ned for aktivitetsniveauet. Derfor bør du enten afbryde træningen eller sætte farten meget ned. Hold gerne træningsfri den efterfølgende dag. Dehydrering og kraftig varme kan have samme effekt.

Hvor ligger fedtforbrændingszonen?


For nogle år siden sværgede mange trænere til en såkaldt fedtforbrændingszone – en zone, hvor pulsen ikke kom særlig højt op, men hvor man, målt i procent, forbrændte mange kalorier fra fedt. Forskning har senere vist, at man forbrænder lige så mange fedtkalorier ved at træne med højere puls, og som en ekstra bonus giver den hårde træning desuden større kalorieforbrænding i timerne efter træning. Hvis man vil tabe sig, er det derfor en god idé at træne i pulszone 3 eller 4 en til to gange om ugen. Kun det tredje træningspas bør ligge i pulszone 2, der cirka svarer til den gamle fedtforbrændingszone.

Afslører pulsen, hvem der anstrenger sig mest?


Nej. Hvis du og din træningsmakker følges ad på en træningstur og hans puls er 160, og din 170, betyder det ikke nødvendigvis, at du skal anstrenge dig mest for at holde trit. Det kan såmænd lige så godt være ham, der anstrenger sig for at følge med dig. Det afhænger nemlig helt af jeres pulsreserve – altså forskellen på maksimalpulsen og hvilepulsen.